Argentiina | Kirjat ja viini
Tyylitietoinen lukija ei maistele kirjaa kuivin suin vaan valitsee seuraksi lukuelämystä syventävän viinin. Kirjatohtori suosittelee kolmea erinomaista parivaljakkoa Argentiinasta.
Argentiina on tunnettu Malbec-rypäleistään. Ne kasvavat maan keskiosan viinialueilla Mendozassa 800–1500 metrin korkeudessa, pääosin hiekkaisella, savisella tai kivisellä maalla. Los Alamos -brandin Malbec on eri vuosikertoineen erinomainen valinta. Tämä Argentiinassa hieman kalliimman luokan viini (alkaen noin 25 pesoa eli 6,5 €) on väriltään runsaanpunainen, tuoksu aromikas ja hedelmäinen. Maultaan täyteläisen, ryhdikkään, tervaisen ja tammisen viinin kanssa maistuvat argentiinalaiset klassikot, erityisesti älykkökirjailija Jorge Luis Borges. Viisasten juoman helmi avaa muuten vaikeatajuiseen tuotantoon aivan uusia ja yllättäviä näköaloja.
Lasi punkkua päivässä pitää lääkärin loitolla
Keskihintaisten viinien joukossa Santa Julian Cabernet Sauvignon (noin 11 pesoa eli hieman alle 3 €) on vaativaakin makua tyydyttävä valinta. Viini on väriltään voimakkaan punainen, tuoksussa aavistus kirsikkaa. Makuhermoja kutkuttavat viinin täyteläinen tasapainoisuus ja lievä tanniinisuus. Santa Julian seuraksi Kirjatohtori suosittaa Julio Cortázarin novelleja, joita on Borgesin tapaan suomennettu ilahduttavasti. Miehen omintakeisimpana tyylilajina on absurdeihin mittasuhteisiin laajeneva arkisten asioiden kuvaus. Mainittakoon esimerkkinä vaikkapa ohjeet portaiden nousemiseksi. Ne saattavat parin viinipullon jälkeen osoittautua käytännöllisiksi.
Arkisempaan ja viihteellisempään lukuelämykseen sopivat viinitila Concha y Toron viinit. Hyviä valintoja ovat niin Cabernet Sauvignon kuin Merlot'kin, vaikka kirjatohtori kallistuu maan omimman rypälelajikkeen, Malbecin kannalle. Pullon hinta on erittäin kohtuulliset 7 pesoa eli pari euroa. Concha y Toro on alunperin chileläinen viinitila, kuten nimikin vihjaa. 'Concha' tarkoittaa Chilessä ja Espanjassa 'simpukkaa', mutta Argentiinan espanjassa alatyylisesti 'vittua'. Markkinointimiehet eivät ole tainneet pohtia ihan loppuun saakka, millaisia vaikutuksia nimellä on uudessa isäntämaassa. Tai sitten juuri ovatkin. Viinin seuraksi sopii Federico Andahazin teos El anatomista (Planeta, 1997; käännetty englanniksi nimellä The Anatomist). Romaani on katolisessa kulttuurissa rohkea. Se kertoo 1500-luvun Venetsiasta, jossa tehdään mullistava anatominen löytö, klitoris.
Kohtuudesta viis
Mikäli mitään edellä mainituista viineistä ei ole saatavilla, kotimaisen monopolin hienosti kierrekorkkipulloissa myymä eri rypälelajien sotkukin käy, kunhan sitä nautitaan suomalaiseen tapaan runsaasti. Mitä enemmän viiniä juo, sitä paremmalta se alkaa maistua. Lukemiseksi viinin kanssa sopii mikä tahansa ulkomainen tai kotimainen kirja, kunhan siinä on käytetty selkeää, isoa ja luettavaa kirjasintyyppiä. Hätätapauksessa 7päivääkin kelpaa, sillä siinä on paljon helppolukuisia kuvia.
Ja lopuksi vielä kulttuurieroista: Mikäli teet kirjamatkan Buenos Airesiin, sinun on hyvä huomioida, että porteñot (eli buenosairesilaiset) eivät juo viinejä, sen paremmin omia kuin vieraitakaan. Nautiskelusi saatetaan tulkita sairaudeksi. Porteñot laskevat mielellään seurassa montako annosta kukakin on nauttinut. Jo kahdesta viinilasillisesta onneton, lähes poikkeuksetta ulkomaalainen viininystävä leimataan alkoholistiksi.
Tutustu koko Kirjat ja viini -juttusarjaan. Voit myös lukea lisää Argentiinasta jutuista Rakkauskirje ja Äidin helmat.
Asiasanat: viini, kirjat, punaviini, Argentiina, Buenos Aires, Mendoza, Malbec, Julio Cortázar, Jorge Luis Borges, Federico Andahaz.