Innovatiivista laskunmaksua | Elämää Georgiassa - Kirjan Intuitionisti näyttämö

Valokuva seinään maalatusta Georgian karstasta ja lipusta

Elämää Georgiassa -juttusarja

Kerron juttusarjassa elämästämme Georgiassa kolmen vuoden ajalta ja esittelen juuri ilmestyneen kirjani Intuitionistin ympäristöä. Tervetuloa eksoottiseen Batumiin Kaukasuksen ikilumisen vuoriston kainalossa! Juttusarjan osat ovat: Giorgi, Kieltenopiskelua, Katukoirat ja Innovatiivista laskunmaksua.

Innovatiivista laskunmaksua

Kuva Batumin sähköyhtiö EnergoPron sähkömittarin tarkastusraportista

Laskunmaksu on harvoille mieluista, mutta harvoin olemme nähneet yhtä innovatiivisia ratkaisuja asian hoitamiseksi kuin Georgiassa. Asuttuamme pari kuukautta ensimmäisessä vuokra-asunnossamme Batumissa aloimme ihmetellä yletöntä sähkönkulutusta. Lasku kasvoi kasvamistaan, vaikka kuinka yritimme säästää. Kerran ulos mennessämme huomasimme, että sähkömittari vilkkui villisti punaisena, vaikka kaikki laitteet olivat pois päältä. Kiipesimme raput takaisin kymmenenteen kerrokseen, napsuttelimme sulakkeetkin varmuuden vuoksi sulki ja palasimme pohjakerrokseen. Mittari jatkoi edelleen kiivasta vilkutusta kolmensadan watin tuntivauhdilla.

Vyyhti lähti purkautumaan, kun käväisimme parin viikon ulkomaanreissulla. Olimme lähtiessämme vetäneet kaikki laitteet seinästä, mutta palatessamme meitä odotti tuplalasku. Ilmoitimme sähkölaitokselle rikkinäisestä mittarista. He kävivät tarkistamassa laitteen ja vahvistivat sen olevan kunnossa. Kyseessä vain ei ollut se mittari, jonka me pyysimme tarkistamaan vaan vuokraemäntämme oma mittari. Olimme maksaneet koko ajan myös hänen sähkölaskunsa, sillä meillä ei ollutkaan ollut omaa mittaria.

Kun kuvio paljastui, vuokraemäntämme tahtoi häätää meidät välittömästi kadulle ja pitää takuuvuokran. Onneksi georgialainen ystävämme Keti keksi keinon. Kävi nimittäin ilmi, että vuokraemännällämme ei ollut edes lupaa vuokrata asuntoaan. Ystävämme ehdotti asian selvittelyä poliisin luona ja sai neuvoteltua meille kohtuulliset irtisanomisehdot. Takuuvuokraa ei luonnollisesti löytynyt palautettavaksi, joten asuimme korvaukseksi asunnossa vielä yhden kuukauden.

Tällaistako elämä oli ollut entisessä Neuvostoliitossa? Vai oliko tämä markkinatalouden synnyttämää hapatusta? Toisaalta osataan sitä muuallakin. Joissakin maissa maksetaan esimerkiksi "sähkönsiirtomaksua", "mediaveroa" ja verovaroista kustannetun terveydenhuollon "asiakasmaksua". Näihin verrattuna Georgian muutaman euron ylimääräiset sähkölaskut ovat silkkaa nappikauppaa.

Intuitionisti – Seikkailu minuuden syövereihin

Kirja Intuitionisti – Seikkailu minuuden syövereihin on saatavana sähköisenä hintaan 9,90€ ja painettuna pehmeäkantisen kirjana hintaan 29,90€. Tutustu kirjan lukunäytteeseen ja tilaa Intuitionisti tästä.

Kirjan Intuitionisti kansikuva aukeama

Tähän päättyy juttusarja Elämää Georgiassa. Kiitos mielenkiinnosta ja kaunista alkusyksyä!

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Suolatut säkeet

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

Hokkus pokkus | Kurt Vonnegut

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kirja-arvio: Mahdollinen saari (La possibilité d'une île) | Michel Houellebecq

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Kiinalainen niukkuuspeli