Kuka enää piittaa nähtävyyksistä?

Australialaisen Robert Dessaixin romaani on kirjoitettu matkakirjaksi, joka kyseenalaistaa turismin.

Night Letters: A Journey through Switzerland and Italy (1996. Ei suomennettu.) perustuu anonyymin päähenkilön kirjeisiin, jotka kuvitteellinen Igor Miazmov on editoinut. Miazmov tunkee kirjoitukseen, kommentoi ja korjailee sitä ja varoittaa lukijaa uskomasta kaikkea.

Dessaix käyttää taitavasti kirjemuotoa ja tulee parodioineeksi tämän päivän seikkailija-matkailijoiden raportteja. Night Letters kyseenalaistaa turismin ja siihen liitetyn autenttisuuden käsitteen. Se kysyy: Mikä on aitoa, mikä väärää?

Elämää tässä hetkessä

Kirjan kertojasta tiedetään vain vähän. Takaumassa paljastuu, että hän sairastaa aidsia, mikä on muuttanut suhteen elämään ja tähän hetkeen. Turha varovaisuus on kadonnut ja kertoja on alkanut toteuttaa rohkeasti unelmiaan. Hän ei enää kahlitse itseään aikatauluihin ja suunnitelmiin eikä hän pidä listaa must-see -nähtävyyksistä:

At least when you travel alone the temptation to tick things off is weakened… You’re less likely to give in to the narky little voice telling you you should see St Anthony’s tomb, you should see St Anthony’s tomb, you must look at the “remarkable loggias of the Law Courts” (why?), you ought at least to look in on St George’s Oratory. Why should I? you can say to yourself. In the infinitude of the cosmos what difference will it make whether I do or I don’t? I like sitting here, just looking at the red-tiled roofs and the tinted, buttressed hair. I’ll just sit.

Kertoja valitsee nähtävyyksien sijaan henkilön, jota hän alkaa seurata. Hän kulkee tämän perässä tunteja junasta ja kaupasta toiseen, sisään ja ulos hisseistä, halki puistojen ja kaupungin katujen. Hän unohtaa hetkeksi itsensä kuin Paul Austerin päämäärättömät vaeltajat ja leikittelee identiteetillään. Yhtä kerroksista ja älykästä matkakirjallisuutta on vain vähän tarjolla. Se tekee tästä taidonnäytteestä entistäkin arvokkaamman.

Asiasanat: Matkakirja, romaani, Night letters, Robert Dessaix.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

About Päivi Kannisto

Sisäkuvia | Woody Allen

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti

Suolatut säkeet

Superrikkaat ja rutiköyhät

Ranskalainen juusto

Oma laajakaista vai nettikahvila? | Terveisiä marginaalista

Kunnostaudu kriitikkona | Päde kirjallisuudella