Abot ja muut turhat alkuasukkaat

Banania kaakaojuomaa ja lakupekka-patuja à la 50-luku Selailin 50-luvulla kirjoitettua brittiläisen imperiumin historiaa. Vaikka opuksessa ei ollut ainuttakaan kuvaa, se oli kaukana tylsästä historiankirjoituksesta.

Kirjoittaja S. Reed Brett ei ajan tapaan siekaile esittäessään käsityksiään brittien rodullisesta ylemmyydestä. Hän summaa supervallan hallinto-ongelmat näpsäkästi. Australiassa ongelmia ei ollut, sillä alkuperäisväestö koostui pelkistä aboriginaaleista, jotka voitiin kylmästi sivuuttaa oppimattomina ja alempiarvoisina. Kanadassa tilanne oli kimurantein, sillä siellä oli valkoista väestöä, jota piti kohdella tasa-arvoisesti.

Reedin mukaan britit olivat siirtomaahallitsijoina oikeudenmukaisempia kuin eurooppalaiset kilpailijansa. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa he kohtelivat mustia paremmin kuin hollantilaiset buurit. Buureille mustat olivat orjia ja he itse vanhan testamentin valittu kansa, joka oli oikeutettu hallitsemaan muita.

Keniassa kuulin värillisiltä toisenlaisen tarinan brittien tasa-arvoisuudesta. Siirtomaavaltiaat eivät sallineet mustien käyttää lasisia astioita. Kuka tahansa valkoinen saattoi rikoksen havaitessaan poistaa arvokkaan lasin arvottoman kädestä.

Onko ihme, että valkoiset eivät ole Keniassa suosittuja? Takaisinmaksusta saavat osansa kaikki, myös kolonisoidusta valtiosta tulevat suomalaiset. Ruotsalaiset ja venäläiset ojensivat meitäkin isän kädellä. Sama pelko ja kosto kukoistavat kaikkialla tasapuolisesti vuosisadoista ja maailmankolkista riippumatta.

Asiasanat: Britannia, siirtomaavalta, aboriginaali, aboriginaali, Australia, Etelä-Afrikka, musta, valkoinen, rasismi, mzungu, persu, perussuomalainen, sivistyneistö, epäsivistyneistö.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Nury Vittachin fengshui -etsivä

Enkelit ja demonit esittelee Vatikaania

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Espanja: maailman vaarallisin maa

Suolatut säkeet