Paasilinnaa ranskaksi ja englanniksi

Ranskalainen tuoliRanskassa pienimmistäkin sivukirjastoista löytyy Arto Paasilinnaa. Ranskalaisia kirjoissa miellyttää luonnonläheinen, metsäläinen elämäntapa ja -asenne.

Vaikka Paratiisisaaren vangit (1974) ei ole Paasilinnan mestariteoksia on sekin ranskannettu. Tarina on mukaelma Robinson Crusoe-teemasta. Lentokoneellinen YK:n avustustyöntekijöitä sekä toimittaja-päähenkilö syöksyvät mereen ja rantautuvat trooppiselle saarelle.

Mukana on eri kansallisuuksia, mistä saadaan tilaisuus laittaa suomalaiset ja ruotsalaiset kilpailemaan ja kyräilemään. Kummatkaan eivät kestä kuulla toistensa kieltä. Suomalaiset kunnostautuvat yhteisössä perikansallisella tavalla: ryyppäämällä ja rakentamalla saunan.

Kirjassa on sydäntä lähellä oleva teema: oravanpyörän jättäminen. Osa haaksirikkoisista alkaa nauttia saarielämästä eikä halua enää takaisin. Ylivoimainen suosikkini teemasta on tosin Paasilinnan Jäniksen vuosi, jonka kaunis, sadunomainen kansi houkuttanee ranskalaisia lukijoita heittäytymään tilannekomiikan ja syvän elämänfilosofian maailmaan.

Jäniksen vuodesta on saatavilla nyt myös erinomainen englanninnos Pico Iyerin kääntämänä ja Penguin-kustantamon painamana (2010). Pico Iyer on newyorkilainen toimittaja, joka teki itse elämässään täyskäännöksen ja jätti tähtijournalistin uran taakseen. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Asiasanat: Arto Paasilinna, Paratiisisaaren vangit, autio saari, Robinson Crusoe, haaksirikko, oravanpyörä, Pico Iyer, Suomi, Ranska, Yhdysvallat.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

About Päivi Kannisto

Sisäkuvia | Woody Allen

Suolatut säkeet

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti

Superrikkaat ja rutiköyhät

Ranskalainen juusto

Oma laajakaista vai nettikahvila? | Terveisiä marginaalista

Kunnostaudu kriitikkona | Päde kirjallisuudella