Bret Easton Ellis: Imperial Bedrooms

Lukijan reaktio kirjaan Imperial bedroomsEllisin uutuuskirja osoittaa, että kaupallisuuden vaateet eivät useinkaan käy yksiin luovan työprosessin kanssa. Imperial Bedrooms on tuupattu markkinoille väkinäisesti ja keskeneräisenä kuin Nokian kännykät.

Imperial Bedrooms (ei vielä suomennettu) on jatko-osa Ellisin esikoisteokselle Alta nollan. Parikymppiset päähenkilöt ovat varttuneet keski-ikään. Clay on menestyvä käsikirjoittaja, joka sukkuloi New Yorkin ja Los Angelesin luksusasuntojensa väliä. Hän nauttii hännystelijöistä, jotka halajavat osia elokuviin.

Yksi liehittelijöistä on Rain, jonka tarina on klassinen: tyttö on kaunis, mutta lahjaton. Hän haluaa rikkaan suojelijan, joka auttaisi uralla eteenpäin sänkykamarin kautta. Kun Clay ihastuu Rainiin, alkaa tapahtua outoja. Clayn kännykkään ilmaantuu outoja viestejä ja miehestä tuntuu kuin häntä seurattaisiin ja aivan kuin asunnossakin olisi vierailtu luvatta. Paranoiaa vai vainoa? Ellis kylvää vihjeitä saman pitkäpiimäisen kaavan mukaan, jolla henkilöiden väliset keskustelut polkevat paikallaan: ne ovat täynnä tyhjää.

Kirja on pettymys. Henkilöt ovat väsyneen oloisia, särmättömiä. Jokaiselle löytyy klooninsa, sillä kukaan ei erotu joukosta hyvässä eikä pahassa, mutta tästäkään teemasta ei löydy ironiaa kuten Amerikan Psykossa. Tulee väistämättä mieleen, että teos on pukattu ulos kustantajan vaateesta. Maineen ylläpitäminen vaatii julkaisuja ja niistä seuraavia mediajuttuja säännöllisin väliajoin — oli sanottavaa eli ei. Tämä uutuustuote jää valitettavasti edeltäjästään ja saa arvosanakseen alta nollan.

Asiasanat: Bret Easton Ellis, Imperial Bedrooms, romaani, kirja, kirja-arvio, Alta nollan, Amerikan Psyko, käsikirjoittaja, julkkis, julkisuus, menestys, kustantaja, kaupallisuus, Yhdysvallat.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Helvetti | Dante Alighieri

Tuoreimmat kuulumiset

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Kirja-arvio: Oikeus nautintoon (Plateformen) | Michel Houellebecq

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Kiinalainen niukkuuspeli

Tietoja Päivi Kannistosta

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti