Elokuva Alkeishiukkaset: Elämälle katkerat

Oskar Roehlerin Alkeishiukkaset perustuu Michel Houellebecqin samannimiseen romaaniin. Elokuva on epätasainen, mutta enemmän Houellebecqin näköinen kuin kirjailijan omatekoinen ohjaus Mahdollinen saari.

ElokuvaElementarteilchen / Atomised / The Elementary Particles / AlkeishiukkasetOskar Roehlerin elokuvasta Alkeishiukkaset
Vuosi2006
OhjaajaOskar Roehler
PääosissaMoritz Bleibtreu, Franka Potente, Christian Ulmen, Martina Gedeck
MaaSaksa
GenreDraama
KäsikirjoitusMichel Houellebecq, Oskar Roehler. Perustuu Michel Houellebecqin romaaniin Les particules élémentaires (1993).
SuomessaSaatavilla DVD:nä

Alkeishiukkaset (2006) kertoo kahdesta kolmekymppisestä velipuolesta, Michaelista ja Brunosta, joilla on tunne-elämän ongelmia. Koulussa kirjallisuutta opettava Michael (Christian Ulmen) vokottelee luokkansa teinityttöä impotenssinsa hoitamiseksi. Bruno (Moritz Bleibtreu) taas on sisäänpäin kääntynyt genetiikan tutkija, edelleen neitsyt. Molemmat pojat ovat kasvaneet isovanhempien hoivissa, sillä kaunis ja eloisa hippiäiti (Nina Hoss) ei halunnut lapsista muistutusta ikääntymiselleen.

Michaelista on saatu hienosti aikaan epäsympaattinen kuva hermoheikkona tempoilijana, joka on puuttuvan potenssinsa ja vaikean äitisuhteensa vanki. Eräs elokuvan tiheimmistä kohtauksista nähdään, kun Michael päästää äitiä kohtaan tuntemansa aggressiot ulos tämän kuolinvuoteen ääressä. Katkeruutta elättelevän miehen elämä on jatkuvaa taistelua eikä suhde swingeri Christianen (Martina Gedeck) kanssa tuo kuin väliaikaista helpotusta seksin nälkään, joka käänteisesti ilmentää kuolemanpelkoa. Bruno on veljeksistä tasaisempi. Hän löytää onnen lapsuudenrakastetustaan Annabellestä (Franka Potente).

Tiedemies Brunon kautta päästään tutustumaan Houellebecqin pakkomielteeseen: lisääntymisen ja seksin erottamiseen toisistaan kloonauksen avulla. Teema jää elokuvassa kuitenkin pinnalliseksi ja irralliseksi. Kokonaisuutenakin Roehlerin ohjaus on päättämätön. Amerikkalaisella popmusiikilla parodioidaan teinileffan kevyttä tunnelmaa, toisaalta taas revitellään houellebecqiläisittäin muka-tabuilla: seksillä, parinvaihdolla, kuolemalla ja pedofilialla.

Loppuratkaisu voi tuottaa kirjan lukeneille hienoisen yllätyksen. Elokuva päättyy eri tavoin kuin romaani, ohjaaja Oskar Roehlerin mukaan siksi, että hän ei saksalaisena halunnut juhlia uuden, ylemmän rodun voittokulkua.

Asiasanat: Elemenarteilchen, Atomised, Elementary Particles, Alkeishiukkaset, elokuva, elokuva-arvio, Oskar Roehler, Michel Houellebecq, Les particules élémentaires, Christian Ulmen, Moritz Bleibtreu, seksi, impotenssi, neitsyys, lisääntyminen, kloonaus, ihmissuhteet, Saksa, Ranska.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Elämäni nomadina

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

About Päivi Kannisto

Tuoreimmat kuulumiset

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Oikeat vastaukset maailman vaikeimpiin kysymyksiin

Elokuva Moskiittorannikko

Suolatut säkeet