Scarface eli Arpinaama: Nousukkaan mahalasku

Scarface on vahvan tiimin klassikko: käsikirjoittajana Oliver Stone, ohjaajana Brian de Palma, pääosassa Al Pacino.

ElokuvaScarface/ArpinaamaGangsterin nousu, uho ja tuho
Vuosi1983
OhjaajaBrian de Palma
PääosissaAl Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer, Mary Elizabeth Mastrantonio.
MaaYhdysvallat
GenreDraama
KäsikirjoitusOliver Stone
SuomessaSaatavilla DVD:nä

Scarface (1983) kertoo Floridaan muuttaneista kuubalaissiirtolaisista, jotka raivaavat asein tiensä Miamin kokaiinibisneksen huipulle. Päähenkilö Tony Montana (Al Pacino) on kapinallinen gansteri, joka ei tunnusta auktoriteetteja. Kun hän iskee silmänsä pomon tyttöystävään, Elviraan (Michelle Pfeiffer), ei pomolla ole mahdollisuuksia.

Tonysta tulee isokiho, jolla on iso palatsi, työhuoneessa seinällinen valvontakameroita ja kampauspöydän ääressä kaunis vaalea vaimo. Kokaiinin käyttö muuttuu jatkuvaksi, rahasta tulee pakkomielle ja öykkäröinti karkottaa lopulta läheiset ympäriltä.

Elokuva on puhdasveristä 80-lukua. Tonyn pylväin koristetussa buduaarissa roikkuu kristallikruunu, seinät on täytetty tv-ruuduilla ja ranskalaiset rokokoojäljitelmähuonekalut kiiltävät kultakoristeista. Taloudellisesta nousukaudesta kertovat pateettiset "The World is Yours" -hokemat ja Tonyn ylitsepursuava machous ja nousukkuus: "Miami is a big pussy waiting to be fucked." Kun taustalla vielä soi ylidramaattinen, synteettinen korgisoundi, joka on kevyimmillään yökerhokohtauksissa ja muistuttaa traagisimmillaan b-luokan zombielokuvista, on lopputulos tyylikkään mauton. Kaikkea on runsain mitoin yli.

Väistämättömäksi tragediaksi muuttuva henkilökuva on ylipitkä, mutta sittenkin katsomisen arvoinen. Se näyttää amerikkalaisen unelman kääntöpuolen: ahneuden, korruption ja röyhkeyden.

Asiasanat: Scarface, Arpinaama, elokuva, elokuva-arvio, Al Pacino, Oliver Stone, Brian De Palma, Michelle Pfeiffer, kuubalainen, siirtolainen, Tony Montana, gansteri, kokaiini, nousukas, palatsi, tragedia, korgisoundi.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

About Päivi Kannisto

Tuoreimmat kuulumiset

Elämäni nomadina

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

Noituminen | Päde kirjallisuudella

Oikeat vastaukset maailman vaikeimpiin kysymyksiin

Elokuva Moskiittorannikko

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu