Puukolla leivän syrjään elokuvassa Kirves – Työtön tappaja

Costa-Gavrasin ohjaamassa mustassa komediassa on jotain perisuomalaista: töihin halutaan hinnalla millä hyvänsä ja väkivalta on vain yksi keino muiden joukossa ratkaista asioita.

ElokuvaLe couperet/Kirves/Työtön tappaja/The AxeCosta-Gavrasin elokuva Le couperet/Kirves/Työtön tappaja/The Axe
Vuosi2005
OhjaajaConstantin Costa-Gavras
PääosissaJosé Garcia, Karin Viard, Geordy Monfils
MaaBelgia, Ranska, Espanja
GenreKomedia, trilleri, rikos
KäsikirjoitusConstantin Costa-Gavras, Jean Claude-Grumberg. Perustuu Donald E. Westlaken romaaniin The Axe (1998).
SuomessaSaatavilla DVD:nä

Le couperet (2005) kertoo Bruno Davertista, paperitehtaan myyntitykistä, joka potkitaan viidentoista vuoden työputken päätteeksi pois. Bruno ei näe muuta vaihtoehtoa kuin alkaa eliminoida kilpailijoitaan saadakseen uuden työpaikan.

Murhat eivät alun hermoilun jälkeen tuota Brunolle suuriakaan tunnontuskia. "Zappé, comme à la télé", hän sanoo ensimmäisen murhansa jälkeen. Uhri on pois silmistä kuin huono tv-kanava kaukosäätimen painalluksella. Jäljet eivät johda Brunoon, vaikka mies ajelee omalla autollaan murhapaikalle. Sankari saa katsella tyytyväisenä kotona ruokapöydässä, kuinka murhaajaksi epäilty viaton mies hyppää oikeustalon ikkunasta alas ja kuolee. Murhia suuremmaksi haasteeksi muodostuvat työnhaku ja kotiongelmat, teini-ikäisen pojan kasvatus sekä avioliiton ehjääminen.

Elokuva on teemoiltaan niin suomalainen, että sitä on vaikea uskoa ranskalais-espanjalaiseksi yhteistyöksi. Työn tärkeys oman identiteetin rakennusaineena ja häpeä työttömyydestä eivät ole Ranskassa yhtä painavia ongelmia, vaikkakin elokuvassa ne kuvataan uskottavasti. Costa-Gavrasin mustan huumorin värittämä toteutus on hykerryttävä.

Asiasanat: Le couperet, Kirves, Työtön tappaja, The Axe, elokuva, elokuva-arvio, komedia, trilleri, rikos, Constantin Costa-Gavras, Donald E. Westlake, José Garcia, Karin Viard, työttömyys, potkut, murha, työhaastattelu, työpaikka, Belgia, Ranska, Espanja.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

About Päivi Kannisto

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti

Sisäkuvia | Woody Allen

Superrikkaat ja rutiköyhät

Ranskalainen juusto

Kirja-arvio: Oikeus nautintoon (Plateformen) | Michel Houellebecq

Suolatut säkeet

Kuvakirjan kanssa vessaan