Reissaajan harvinainen herkku: suomalainen kirja
Lukuvalikoimani on keskittynyt parin viime vuoden ajan käytännön syistä englannin- ja espanjankieliseen kirjallisuuteen. Suomalaisia saati suomenkielisiä kirjoja on tarjolla vain harvoin, ylellisinä herkkuina.
Gutenberg.org -palvelu on toiminut erinomaisena lähteenä suomalaisiin klassikoihin, tekijänoikeudet kun eivät enää estä vanhempien teosten vapaata julkaisua. Palvelun uumenista on löytynyt joukko aiemmin lukematta jääneitä kansallisaarteita kuten Aleksis Kiven puskakomedia Nummisuutarit. Vihdoin entiselle suomalaisuuden tutkijallekin selvisi, mistä sanonnat Eskon puumerkistä tai nuoruudesta ja hulluudesta, vanhuudesta ja viisaudesta ovat peräisin.
Paasilinnaa löytyy varmimmin käännöksinä
Ennen Gutenbergin löytymistä selasin Helsingin ja Hämeenlinnan kirjastojen ylläpitämää kirjailijasivustoa Sanojen aika, jossa on lyhyitä tekstinäytteitä suomalaisilta nykykirjailijoilta. Isompaa lukunälkää ne eivät kuitenkaan olleet omiaan tyydyttämään.
Antikvariaateista on löytynyt tähän mennessä vain yksi ainoa suomalainen kirja, Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi, ja sekin kankeana englanninkielisenä käännöksenä. "Tyhjää parempi" totesin, kun astelimme Santerin kanssa kirja kainalossa ulos aucklandilaisesta divarista K'Roadilla. Samalla reissulla lukutoukkaa hemmoteltiin, sillä isäntiemme hyllyssä oli kelpo valikoima uutta suomalaista kirjallisuutta Jussi Kylätaskusta Jyrki Tuulariin. Istuin puolitoista viikkoa nenä kiinni kirjassa ellemme sitten kokanneet Santerin kanssa makaronilaatikkoa tai lihapullia, rouskutelleet Ikeasta ostettuja hapankorppuja tai kirjoittaneet joulua varten muistiin peruna- ja lanttulaatikoiden reseptejä. Samanmoisia harvinaisuuksia, kirjat ja ruuat. Kun kerrankin on tarjolla, niitä makustellaan kuin vuosikertaviinejä.
P.S. Lanttulooraa ei sinä jouluna saatu, koska lantut eivät Uudessa-Seelannissa kulkeudu koskaan kauppojen juurestiskeille asti. "Eläinten ruokaa" paikalliset maajussituttavamme totesivat. Emme tohtineet mennä pienessä kylässä lanttuvarkaisiin rehuviljelmille, vaikka sormet kyllä syyhysivät.
Asiasanat: kirja, suomalainen, klassikko, Aleksis Kivi, Nummisuutarit, Helvi Hämäläinen, Säädyllinen murhenäytelmä, Arto Paasilinna, Jäniksen vuosi, divari, Jussi Kylätasku, Jyrki Tuulari, Uusi-Seelanti, Ikea, herkku, hapankorppu, lihapulla, lanttulaatikko, salmiakki.