Kieltenopiskelua | Elämää Georgiassa - Kirjan Intuitionisti näyttämö

Valokuva seinään maalatusta Georgian karstasta ja lipusta

Elämää Georgiassa -juttusarja

Kerron juttusarjassa elämästämme Georgiassa kolmen vuoden ajalta ja esittelen juuri ilmestyneen kirjani Intuitionistin ympäristöä. Tervetuloa eksoottiseen Batumiin Kaukasuksen ikilumisen vuoriston kainalossa! Sarjan osat ovat: Giorgi, Kieltenopiskelua, Katukoirat ja Innovatiivista laskunmaksua. Tässä osassa tutustutaan Georgian kielen opiskeluun.

Kieltenopiskelua

Kuva Batumin aakkostornista, joka esittelee Georgian kielen aakkoset

Venäläisleimaamme kyllästyneenä kieltäydyimme sanomasta niitä paria hassua sanaa venäjäksi, jotka satuimme muistamaan. Sen sijaan pänttäsimme samat tankerot georgiaksi. Se ei tietenkään auttanut, mutta paikallisten ilmeet olivat näkemisen arvoisia, kun nämä kaksi "venäläisturistia" olivat vaivautuneet opettelemaan heidän outoa kieltään. Usein pelkkä ”päivää” ja ”näkemiin” riittivät. Kun halusimme tehdä lähtemättömän vaikutuksen, tiedustelimme hintoja kartuliksi ymmärtämättä tietenkään vastauksia.

Georgian kieli on siitä palkitseva, että paikalliset ymmärtävät aloittelijaakin. Toisin on esimerkiksi Kiinassa, jossa vikaan menevät äänenkorkeuden vaihtelut voivat muuttaa sanojen merkityksen tyystin. Saimme tästä omakohtaista kokemusta, kun yritimme ostaa kiinalaisesta kaupasta teetä, cha, suomalaisittain tasaisen monotonisella äänenpainolla. Kaupan työntekijät ajoivat meidät hurjistuneina ulos.

Georgia ei muistuta mitään eurooppalaista kieltä, mutta joitakin poikkeuksia löytyy. Jos paikallisten kuulee sanovan vitsi, vitsi, se ei tarkoita päätöntä läppää. Vitsi tarkoittaa ”tiedän”. Myötäilevät ilmaisut ovat Georgiassa hyvin harvinaisia. Kun japanilaiset toistelevat koko ajan hai (”kyllä”) tai soosoosooosooo (”niinniinniiin”), georgialaisten ylivoimaisesti suosituin sana on ara (”ei”). Tästä ei kuitenkaan kannata vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Georgialaiset ovat suhteellisen avuliaita, mutta koska he ovat tunneihmisiä, asioiden sujuminen riippuu mielentilasta ja tuurista. Ehkä juuri siksi he toivottavat niin usein toisilleen "Hyvää onnea!"

Intuitionisti – Seikkailu minuuden syövereihin

Kirja Intuitionisti – Seikkailu minuuden syövereihin on saatavana heti sähköisenä hintaan 9,90€. Painettu kirja valmistuu syyskuussa. Pehmeäkantisen kirjan ennakkotarjous (29,90€ sisältäen postikulut) on voimassa painetun kirjan valmistumiseen saakka. Tutustu kirjan lukunäytteeseen ja tilaa Intuitionisti tästä.

Kirjan Intuitionisti kansikuva aukeama

Juttusarjan seuraava osa Katukoirat ilmestyy parin viikon päästä.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Manhattanin murhamysteeri | Woody Allen

Enkelit ja demonit esittelee Vatikaania

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

Tuoreimmat kuulumiset

Nury Vittachin fengshui -etsivä

Espanja: maailman vaarallisin maa

Suolatut säkeet