Celebrity | Woody Allen

Celebrity tarkastelee New Yorkia salamavalojen ja tähtien loisteessa. Julkkismaailman satiirissa vilahtavat mm. Charlize Theron, Melanie Griffith, Winona Ryder ja Leonardo DiCaprio.

ElokuvaCelebrity/KuuluisuusJulkkisjahdissa
Vuosi1998
OhjaajaWoody Allen
PääosissaKenneth Branagh, Judy Davis, Leonardo DiCaprio, Melanie Griffith, Famke Janssen, Michael Lerner, Joe Mantegna, Bebe Neuwirth, Winona Ryder, Charlize Theron, Kate Burton, Gretchen Mol.
MaaYhdysvallat
GenreKomedia
KäsikirjoitusWoody Allen
SuomessaSaatavilla DVD:nä

Celebrity (1998. Suomennettu nimellä Celebrity — kuuluisuus) avautuu kuvauskohtauksella, jossa lentokone piirtää taivaalle sanan ‘help’, Beethovenin viides soi ja tähtinäyttelijä Nicole Oliver (Melanie Griffiths) tekee parin sekunnin näyttäytymisensä säntäämällä autosta jalkakäytävälle. Paikalla pörrää haastatteluja metsästäviä toimittajia, heidän joukossaan Lee Simon (Kenneth Branagh), joka roikkuu kieli pitkällä kaunottarien perässä. Lee on neljäkymmentä ja haluaa muuttaa elämänsä, mutta ei tiedä miten. Hän ottaa alkajaisiksi eron 16-vuotisesta liitostaan Robinin (Judy Davis) kanssa, alkaa kirjoittaa romaaneja ja tähyää elokuvamaailmaan, koska kuka enää lukee kirjoja.

Woodyallenmaisesti höpöttävä ja kauniista naisista häkeltyvä hengaaja saa Aston Martinillaan häikäisevän mallitähden (Charlize Theron) rattiinsa. Matka käy kokkareille, joissa puolituttujen tapaaminen on liioitellun upea tapahtuma. Tähtiä hännystellään ja kaunottaria imarrellaan: “If universe has any meaning, I’m looking at it.”

Toinen elokuvan juonne seuraa Leen entistä tyttöystävää, estoista Robinia (Judy Davis), jonka roolin Judy Davis tekee niin ikään woodyallenmaisen hermostuneesti höpötystä ja eleitä myöten. Robin etsiytyy ystävän neuvosta kuuluisan, nuoruuden illuusiota myyvän plastiikkakirurgin vastaanotolle, jota mainostetaan Manhattanin Michelangeloksi. Siellä Robin tapaa tv:ssä työskentelevän, tulevan miehensä Tonyn (Joe Mantegna). Robin on kahdesta päähenkilöstä se, joka tuo elokuvaan toivoa. Hän löytää elämänsä miehen ja tekee töitä estojensa voittamiseksi, kun taas Lee häilyy valintojensa välillä.

Ollakseen satiiri julkkismaailmasta Celebrity on osoitteleva. Kritiikki on sen verran kulunutta, että se ei naurata ja repliikit latteita. Kun Lee vierailee näyttelijä Nicole Oliverin (Melanie Griffiths) lapsuudenkodissa, nainen kertoo: “I remember I used to lay on my bed naked and watch my body develop. I would pray that my breasts and my legs would be beautiful so that I could be an actress.” Elokuvan sanoma on selvä: millaiset julkkikset, sellainen yhteiskunta.

Jotkut heitot osuvat tuoreemmin maaleihinsa, kuten elämänsä katkeruutta kirjoituksiinsa projisoivan kriitikon pistely. Mies inhosi kaikkia elokuvia, kunnes meni naimisiin isorintaisen naisen kanssa ja alkoi rakastaa kaikkia näkemiään elokuvia. Filmissä nähdään myös paljon kuuluisia kasvoja, kuten Leonardo DiCaprio, Melanie Griffiths, Winona Rydor ja Donald Trump, ja on joukossa hienojakin kohtauksia. Sellainen on yllättäen DiCaprion näyttelemän pahan pojan leimahdus valkokankaalla ennen kuin poliisit pidättävät hänet.

Woody Allen on yleensä elokuvien keston suhteen taloudellinen (keskimäärin noin 1h25/elokuva), joten kaksituntinen Celebrity hieman ihmetyttää. Edes tyylikkään mustavalkoiset kuvat ja taustalla soiva jazz, Dave Brubeck, Billie Holliday, Stan Getz & Gerry Mulligan ja nostalginen George Gershwin, eivät pelasta latteaa tarinaa.

Asiasanat: Woody Allen, Celebrity, elokuva, elokuva-arvio, komedia, Kenneth Branagh, Judy Davis, Leonardo DiCaprio, Melanie Griffith, Famke Janssen, Michael Lerner, Joe Mantegna, Bebe Neuwirth, Winona Ryder, Charlize Theron, Kate Burton, Gretchen Mol, julkisuus, julkkis, tähti, näyttelijä, satiiri, Dave Brubeck, Billie Holliday, Stan Getz & Gerry Mulligan, George Gershwin, Yhdysvallat.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Nury Vittachin fengshui -etsivä

Enkelit ja demonit esittelee Vatikaania

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti

Tuoreimmat kuulumiset

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Espanja: maailman vaarallisin maa