Elokuva Chinese Box

Matkakirjailija Paul Theroux’n tarinaan perustuva elokuva naittaa Hongkongin eksotiikan ja kuoleman.

ElokuvaChinese BoxElokuva Chinese Box
Vuosi1997
OhjaajaWayne Wang
PääosissaJeremy Irons, Maggie Cheung, Li Gong
MaaYhdysvallat
GenreDraama
KäsikirjoitusPaul Theroux, Wayne Wang, Jean-Claude Carrière
SuomessaEi tietoa

Chinese Box (1997, ei suomennettu) sijoittuu vuoteen 1997, jolloin Hongkongissa tapahtuu vallanvaihto: britit luovuttavat siirtomaavaltansa Kiinalle. Päähenkilö John (Jeremy Irons) on brittiläinen ekspatti, joka kyllästyy työhönsä rahan palveluksessa. Hän sanoutuu irti ja haluaa paeta rakastamansa naisen kanssa. Naisen tausta on kuitenkin kompleksinen eikä suunnitelma saa hänessä vastakaikua. Sitä paitsi John saa kuulla kuolevansa pian.

Kuoleman symboliikka istuu Honkongiin, jossa tehdään paljon itsemurhia. Myös kaupungin luovutus Britannialta Kiinalle on eräänlainen kuolema. Se on rajan ylitys ja matka tuntemattomaan, kuten elokuvan biisissä lauletaan: “You just cross the borderline”.

Elokuva perustuu matkakirjailija Paul Theroux’n romaaniin Kowloon Tongista. Ohjaaja Wayne Wang on onnistunut tavoittamaan Theroux’lle luonteenomaisen viipyilevän kerronnan, siirtomaa-ajan nostalgian ja paikoista lumoutumisen: “Sometimes you just fall in love with a place.”

Paikat ovat Theroux’lle peilejä, joista käsin omaa identiteettiä ja elämää tarkastellaan. Peilit ja muille esiintyminen ovat elokuvassa esillä monin eri tavoin. Johnin rakastettu nähdään esimeriksi television ääressä matkimassa Marlene Dietrichin diivan elkeitä. Hän on entinen escort-tyttö, luksusprostituoitu, jolla on monia naamioita. Kiinalaisessa kulttuurissa kasvojen säilyttäminen, se mitä muut ajattelevat, on keskeistä.

Honkong sopii draaman näyttämöksi, sillä se on tihentynyt paikka, täynnä merkityksiä. Silti, vaikka Wayne Wang onnistuu luomaan mielenkiintoisen tunnelman, kaupunkia parhaimmin kuvaamaan sopii sittenkin Wong Kar-Wai, jonka elokuva Fallen Angels (1995) tuntuu vatsanpohjassa asti.

Asiasanat: Wayne Wang, Chinese Box, elokuva, elokuva-arvio, Jeremy Irons, ekspatriaatti, kuolema, Paul Theroux, Hongkong, Yhdysvallat.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

About Päivi Kannisto

Sisäkuvia | Woody Allen

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti

Suolatut säkeet

Superrikkaat ja rutiköyhät

Kunnostaudu kriitikkona | Päde kirjallisuudella

Kuvakirjan kanssa vessaan

Elämäni nomadina