D'autres mondes: Šamaanin maailma

Ohjaaja Jan Kounen tutustui Carlos Castanedan jalanjäljissä Meksikon ja Perun šamanismiin ja psykedeelisten aineiden käyttöön riiteissä.

ElokuvaD'autre mondes/Other WorldsNäytönsäästäjä vai šamanismia?
Vuosi2004
OhjaajaJan Kounen
PääosissaJan Kounen et al
MaaRanska
GenreDokumentti
KäsikirjoitusDominique Fausset, Manna Mégard
SuomessaEi tietoa

Šamanismi eli kyky parantaa sairaita henkimaailman avulla on kiinnostanut kirjailijoita ja tutkijoita kautta aikojen. Yksi kuuluisimmista alan asiantuntijoista lienee yhdysvaltalainen Carlos Castaneda, joka opiskeli Yaqui-šamanismia don Juan Matus -nimisen intiaanin johdolla. Castanedan kirja Journey to Ixtlan (Simon & Schuster, 1972. Suomennettu nimellä Matka Ixtlaniin) on kiistanalaisuudessaan mielenkiintoista luettavaa. Teos julkaistiin tietokirjana, mutta akateemikot ovat tuominneet sen sittemmin fiktioksi.

Ranskalaishollantilainen ohjaaja Jan Kounen tunnetaan paremmin ohjauksestaan 99 frangia, joka perustuu kirjailija Frédéric Beigbederin samannimiseen romaaniin. Dokumentissa D'autres mondes (käännetty englanniksi nimellä Other Worlds) hän näyttää perulaisen shamaanin työssään. Jo alkumetreillä käy ilmi, että aihetta on ylidramatisoitu, sillä paikan päällä on lopulta hyvin vähän nähtävää. Kamera kiertää seuraamassa kylän arkea ja parannussessioita, joissa shamaani pitää käsiään potilaan päällä ja hymisee.

Saadakseen dokumenttiinsa lisäväriä — tai vaihtoehtoisesti perustellakseen psykedeliakokeilunsa dokumentin teolla — ohjaaja kokeilee myös itse lääkitsevää ainetta, ayahuascan ja chachunan yhdistelmää, joka vie näkyjen maailmaan. Katsojalle näytetään, kuinka huumehöyryisen ohjaajan silmät muljahtelevat päässä ja hän suojelee käsillä itseään ilmeisen huonossa tripissä. Tietokonegrafiikan avulla pyritään visualisoimaan päänsisäisiä tapahtumia. Välillä erehtyy jo luulemaan, että tietokoneessa on mennyt näytönsäästäjä päälle.

Ohjaaja haastattelee šamanismiin perehtyneitä tutkijoita eri tieteenaloilta. Joukossa on psykiatreja, antropologeja ja sosiologeja eri puolilta maailmaa, myös Kuopion yliopistosta. Mielenkiintoisimman ja šamanismia terveesti demystifioivan puheenvuoron tarjoaa sosiologi, jonka mukaan meissä kaikissa on useita todellisuuksia. Ne on vain opittava hyödyntämään. Šamanismikultti osoittautuu siis vain yhdeksi eksotiikan kaipuun ilmentymäksi. Se on syntynyt halusta nähdä länsimainen kulttuuri kaksiulotteisena, käsinkosketeltavaan ja nähtävään sidottuna, ja korottaa kaukaiset, primitiiviset kansat salatun tiedon haltijoiksi.

Asiasanat: Other Worlds, D'autre mondes, Jan Kounen, šamanismi, Carlos Castaneda, ayahuasca, chachuna, näky, psykedeelinen, huumausaine, trippi, antropologia, sosiologia, psykiatria, Peru, Meksiko, Ranska.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Elämäni nomadina

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

About Päivi Kannisto

Tuoreimmat kuulumiset

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Elokuva Moskiittorannikko

Suolatut säkeet

Lapsiporno | Nettisensuuri