Zen ja rahan tekemisen taito

Miltä Päivi näyttäisi buddhana?Kuuntelimme Santerin kanssa Robert M. Pirsigin kirjan Zen And The Art Of Motorcycle Maintenance, jota ystävämme oli suositellut meille. Se sisälsi paljon hienoja sanoja ja konsepteja.

MP3-soittimemme toisti kirjan luvut erehdyksessä satunnaisessa järjestyksessä, mikä teki juonen seuraamisesta haastavaa. Kirjassa käsiteltiin filosofiaa zenistä tutuin käsittein hieman kuten Eckhart Tollen kirjassa Power of Now. Myös Tollea oli suositeltu meille. Hän edustaa new age-kirjallisuutta ja käyttää intialaisten gurujen mystistä kieltä. Yhteistä molemmille kirjoille on se, että ne tahkoavat rahaa valaistumisella.

Selittämässä selittämätöntä

Valaistumista ei ole helppo kuvata sanallisesti, sillä juuri sanat estävät kokemuksen ymmärtämisen. Ne antavat merkityksiä merkityksettömälle ja täyttävät tyhjyyttä tyhjillä käsitteillä. Valaistuminen on henkilökohtainen kokemus, jota ei voi viestiä ja sen myyminen on vähintäänkin absurdia. Jos new ageen hurahtaneet eivät ole ennestään hukassa, he ovat sitä varmasti viimeistään nämä kirjat luettuaan.

Mihin filosofioita ja uskontoja tarvitaan? Käsittelemään kuolemaa ja merkityksellistämään elämää. Ne voivat tarjota työkaluja kuoleman välttämiseen ja auttaa kuolemattomuuden tavoittelussa. Paradoksaalisesti kirjan ostajat tekevät rikkaita ja kuolemattomia lähinnä elämäntapaoppaiden kirjoittajista. Ehkä ne voisi ristiä uudelleen nimellä Zen ja rahan tekemisen taito.

Jos olet kiinnostunut filosofiasta tarinamuodossa helppotajuisesti selitettynä, suosittelemme Santerin kanssa norjalaisen Jostein Gaarderin Sofian maailmaa.

Asiasanat: Zen And The Art Of Motorcycle Maintenance, Robert M. Pirsig, Eckhart Tolle, Power of Now, Jostein Gaarder, Sofian maailma, Zen, Buddhismi, raha, bisness, työ, kuolema, kuolemattomuus, filosofia, uskonto, Zen ja rahan tekemisen taito.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

About Päivi Kannisto

Sisäkuvia | Woody Allen

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti

Suolatut säkeet

Superrikkaat ja rutiköyhät

Kunnostaudu kriitikkona | Päde kirjallisuudella

Kuvakirjan kanssa vessaan

Elämäni nomadina