Digitaalisen Kiinanmuurin varjossa

Falun Gongin sisäelimiä made in ChinaNettisensuuri on Kiinassa tiukempaa kuin koskaan. Sosiaalisiin medioihin, blogeihin, videoihin ja kuva-albumeihin ei ole asiaa.

Kävimme Kiinassa edellisen kerran neljä vuotta sitten. Jo silloin maassa oli ryhdytty sensuroimaan nettiä, mutta sen sai helposti kierrettyä avoimilla välityspalvelimilla ja anonyymipalveluilla. Kokeilimme, miten hakutulokset erosivat Kiinassa länsimaisista. Kiinassa haku sanalla Tiibet vei virallisille matkailusivustoille, kun taas ulkomaiset hakutulokset sisälsivät voimakasta Kiinaan kohdistuvaa arvostelua. Kiinalaiset eivät ymmärtäneet poikkeamaa, sillä sitä ei voi ajatella, mitä ei tiedä.

Estotonta estotekniikkaa

Kiinan sensuurijärjestelmä oli jo vuonna 2007 teknisesti kehittyneempi kuin Suomen, mutta periaatteet olivat samat: järjestelmää arvostelevat sivut piilotettiin. Suomessa esto kohdistuu edelleen verkkosivujen osoitteisiin ja kielletyille sivulle pääsee helposti kirjoittamalla osoitteen numeroina eli ip-osoitteen. Kiinassa käytettiin mustaa listaa. Kun nettiosoitteessa esiintyi kielletty sana, kuten verilöylystä tunnettu Taivaallisen rauhan aukio, verkkoyhteys katkesi hetkeksi.

Nykyinen GFW, Great Firewall, suodattaa tehokkaasti kaiken salaamattoman ulkomaanliikenteen. Se voi estää liikenteen yksittäisiin verkko-osoitteisiin, suodattaa ja uudelleenohjata nimipalvelupyyntöjä, suodattaa webbiosoitteita, valvoa liikenteen sisältöä ja estää pääsyn. Suodatuksessa käytetyt kiellettyjen osoitteiden ja sanojen listat laaditaan poliittisin perustein. Estotoimien kohteeksi valitaan palveluja, joihin virkavalta ei pääse muuten käsiksi. Esimerkiksi kaikki muut kuin kiinalaisten omat sosiaalisen median palvelut on estetty. Ulkomaiset kilpailijat pidetään poissa markkinoilta, mikä lienee yhtä hyvää bisnestä kuin protektionismi, esimerkiksi maataloustuotteiden tuontirajoitukset, muissa maissa.

Maon matkassa

Internet rakennettiin alun perin vikasietoiseksi. Sen haluttiin toimivan, vaikka ydinsota tuhoaisi suuren osan maapalloa. Teknisesti suodatus on kuin vika, sillä liikenne ei kulje käyttäjän toivomalla tavalla, ja suodatuksen kiertäminen vian korjaamista — nettiä ei tehty television kaltaiseksi massojen aivopesukoneeksi. Estotoimet ovat parhaimmillaankin vain hidasteita eikä kaiken kattava suodatus onnistu nettikaapeleita katkomatta.

Uusi kiertotie löytyy vpn-palveluista (virtual private network). Vpn-yhteys on kahden paikan välinen salattu yhteys palomuurin läpi. Suodatus ei siihen tepsi. Estolistoille lisätään maksuttomia vpn-palvelujentarjoajia sitä mukaa, kun uusia ilmestyy, mikä lisää maksullisten palvelujen kysyntää. Järjestelmän vuosikustannukset ovat noin 50 €. Palvelu kannattaa pystyttää ennen Kiinaan menoa, sillä ohjeet, palveluntarjoajien sivut ja asiakasohjelmien latausosoitteet on sensuroitu.

Mikäli et halua päätyä Kiinan mallin mukaiseen ihanneyhteiskuntaan, kannattaa tutustua Effiin. Kiinassa Effille kävisi samoin kuin buddhalaiselle uskonlahkolle, Falun Gongille, jonka jäseniä teloitettiin aina kun heidän sisäelimilleen löytyi maksukykyisiä ostajia. Käsittelimme nettisuodatukseen liittyviä asioita tietoverkkotrilleri Takaportissa (kovakantinen, Kustannus HD, 2008).

Asiasanat: Kiina, kiinanmuuri, nettisensuuri, suodatus, palomuuri, lapsiporno, CCTV, välityspalvelin, vpn, proxy, falun gong, sisäelinkauppa, totalitarismi, taivaallisen rauhan aukio, poliisivaltio, effi, kansalaisvapaudet, kansalaisoikeudet.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Tuoreimmat kuulumiset

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Kiinalainen niukkuuspeli

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Kirja-arvio: Oikeus nautintoon (Plateformen) | Michel Houellebecq

Tietoja Päivi Kannistosta

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti