Elokuva The Killer Inside Me, Tappaja sisälläni

Tappaja sisälläni perustuu pulp-kirjailija Jim Thompsonin kehuttuun kioskiromaaniin vuodelta 1952. Ohjaaja Michael Winterbottomin versio aiheesta jää kalpeaksi ja vuotavaksi kuin Casey Affleckin ääni päähenkilön roolissa, mutta elokuva jättää sentään tilaa tulkinnoille.

ElokuvaTappaja sisälläni/The Killer Inside MeKeskinkertainen elokuva Tappaja sisälläni
Vuosi2010
OhjaajaMichael Winterbottom
PääosissaCasey Affleck, Jessica Alba, Kate Hudson
MaaYhdysvallat
GenreRikos, jännitys
KäsikirjoitusJohn Curran. Perustuu Jim Thompsonin samannimiseen romaaniin vuodelta 1952.
SuomessaEnsi-ilta 8.10.2010

The Killer Inside Me (2010, suomennettu nimellä Tappaja sisälläni) -elokuvan päähenkilö on Lou Ford. Mies työskentelee pikkukaupungin apulaissheriffinä 50-luvun Texasissa ja pääsee pätemään puhtoisena poikana paikallisten silmissä.

Hyvätapaista, mutta kyynistä ja karskia esittävä heinähattu-Lou osoittautuu epävarmaksi miehisyydestään ja identiteetistään. Hänen äänensä vuotaa pienenä ja tukahtuneena (mikä on melkoisen piinallista kuunneltavaa pariksi pitkäksi tunniksi) ja anger managementistä löytyisi parantamisen varaa.

Sheriffin pahaolo purkautuu sadismiin ja väkivaltaan. Uhreina ovat kaksi naista: viaton ja onnettomasti lainvartijaan rakastunut tyttöystävä Amy (Kate Hudson) ja alistujista halukkaampi, prostituoitu Joyce (Jessica Alba), joka ottaa mielellään läpsettä eri puolelle kehoaan. Osansa saavat myös onnettomat laitapuolen kulkijat, jotka sattuvat väärään aikaan väärään paikkaan ja uhkaavat olemassaolollaan sheriffin sisäistä rauhaa.

Ohjaaja Winterbottom on antanut kameroiden perehtyä päähenkilön agressionpoiston yksityiskohtiin niin, että heikkohermoisimmat katsojat ovat ehtineet pahoittaa mielensä. Amerikan Psykoon verrattuna väkivalta on tosin vähäisempää, mutta siihen suhtaudutaan vakavammin. Winterbottom antaa korostetusti ymmärtää, että kuvassa häilyy häiriintynyt yksilö.

Elokuvan ansioksi on luettava se, että päähenkilön käyttäytymistä ei edes yritetä ymmärtää. Tarinan kuluessa annetaan vihjeitä, mutta katsojalle jää vapaus tehdä omat päätelmänsä. Näin ei sorruta samanlaiseen patetiaan kuin vuoden 1976 leffaversiota (ohjannut Burt Kennedy) mainostaneessa suomalaisessa leffajulisteessa. Siinä jännitystä luotiin zombiemaisella sloganilla: “Ennemmin tai myöhemmin jokaisessa elävä paholainen pyrkii ulos.”

Asiasanat: Tappaja sisälläni, Killer Inside Me, 2010, Michael Winterbottom, elokuva, elokuva-arvio, rikos, jännitys, väkivalta, tappaja, patologia, anger management, aggressio, Yhdysvallat.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Uusi äänikirja: Elämäni nomadina

Suolatut säkeet

Vapaana elämisen taito

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Elämäni nomadina

Superrikkaat ja rutiköyhät