Miten lukea Tarastin vaalirahoitusvinkkejä?

Tarasti piiloutuu vaalirahan taakseLauri Tarasti on suomentanut ohjeet syyskuussa voimaan tulevasta vaalirahoituslaista. Vaikka hän ottaa kantaa moniin tulkintaa herättäviin kysymyksiin, katsoi Kirjatohtori asiakseen antaa lukuohjeisiin lukuohjeet. Tarkennukset vastaavat totuttuja suomalaisia tapoja.

Päivitetty muistilista vaalirahoitettaville

1. Kunnallisvaaleissa kaikki yli 800 euron ja muissa vaaleissa yli 1500 euron tuet on ilmoitettava. Tuet pitää pilkkoa 799 ja 1499 euron eriin, jotta kytköksiä ei tarvitse paljastaa.

2. Ehdokas ei saa ottaa kuntavaaleissa yli 3000 euron tukea, eduskuntavaaleissa lahjoituskatto on 6000. Ehdokkaan tulee ottaa kunnallisvaaleissa yli 3000 euron tuet ja eduskuntavaaleissa yli 6000 euron tuet kohdan 1. mukaisiin eriin pilkottuina.

3. Ehdokas ei saa ottaa tukea valtiolta, kunnalta, valtion tai kunnan liikelaitokselta ja noin 30 julkisoikeudelliselta yhdistykseltä tiekunnista kauppakamareihin ja uittoyhdistyksistä Kuntien eläkevakuutukseen. Lahjoittajilta tulevat varat on ohjattava bulvaanien kautta.

4. Melkein kaikki tuki pitää ilmoittaa, mutta talkootyötä, puolison auton lainaamista tai esimerkiksi pientä vieraanvaraisuutta ei tarvitse ilmoittaa. Epäselvät tuet tulee vähätellä talkootyöksi, puolison auton lainaamiseksi tai pieneksi vieraanvaraisuudeksi, jolloin niitä ei tarvitse ilmoittaa.

5. Yhteismainoksista pitäisi ilmoittaa oma maksuosuus, ja puolueen perimät maksut merkitä oman kampanjan kuluiksi ja puolueelle maksut ovat vaalirahoitusta. Huomaa sana “pitäisi” ja vetoa siihen, ettet tiedä maksuosuuksista. Sitä ei voi ilmoittaa, mitä ei tiedä.

6. Ehdokas voi ottaa omalta puoluejärjestöltään yli 6000 euron tuen, oman puoluejärjestön on puolestaan tehtävä selkoa omista rahalähteistään. Kytkökset yksittäisten rahoittajien ja ehdokkaiden välillä häviävät, kun puoluejärjestöt pesevät rahat.

Vaalirahoitus on politiikan pyhä lehmä

Tarasti arvioi, että lainsäädäntöä politiikan rahoituksesta ei voida kirjoittaa niin yksiselitteisesti, ettei siihen jäisi tilaa tulkinnoille.

Kirjatohtori on eri linjoilla. Vaalirahoituslaki voidaan haluttaessa kirjoittaa niin, että jokainen sentti on ilmoitettava: keneltä se saatiin ja mihin se käytettiin. Tämä toimii yritysten kirjanpidoissa, joten miksi ei myös politiikassa. Näin ei jäisi mahdollisuutta nykyisen kaltaisiin kikkailuihin.

Asiasanat: Lauri Tarasti, vaalirahoitus, puolue, puolueet, korruptio, ohje, vinkki sääntö, määräys, ehdokas, laki, puoluejärjestö, rahalähde, ilmoitus, velvollisuus, maksu, lahjoitus, tulkinta, sääntö, uudistus, toimikunta, puheenjohtaja, puoluerahoitus.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Suolatut säkeet

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

Hokkus pokkus | Kurt Vonnegut

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kirja-arvio: Mahdollinen saari (La possibilité d'une île) | Michel Houellebecq

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Kiinalainen niukkuuspeli