David Lodge viihdyttää älykkäästi

Päivi & Santeri Kannisto vuonna 2004

David Lodge kirjoittaa hyväntuulista komediaa yliopisto- ja tv-työläisistä. Lukuvuorossa kolme kirjaa: Nice Work, Thinks ja Therapy.

Nice Work (Penguin Books, Lontoo, 1989. Suomennettu nimellä Mukava homma.) kuvaa akateemisen ja liikemaailman yhteentörmäystä kuvitteellisessa Rummidgen kaupungissa, joka muistuttaa kirjailijan kotikaupunkia Birminghamia. Kirjan päähenkilöt ovat Vic Wilcox, konservatiivisia arvoja puolustava Pringle's -yhtiön toimitusjohtaja ja Robyn Penrose, nuori feministi ja yliopisto-opettaja.

Juoni saattaa henkilöt yhteen varjo-ohjelmalla. Robyn laitetaan seuraamaan Vicin työtä ja keräämään siitä niin kutsuttua hiljaista tietoa. 1800-luvun työläisromaanien asiantuntija joutuu tehdaskäynneillään kauhistumaan melua, likaa ja työläisten sortoa. Samaan aikaan Robyn kärsii yliopistossa thatcherilaisesta säästöpolitiikasta. Virkoja lakkautetaan ja nuoret tutkijat passitetaan pätkätöihin. Lukija saa huomata, että työläisillä ja yliopistoihmisillä saattaa olla enemmän yhteistä kuin nämä haluavat uskoa.

Semioottisia syrjähyppyjä

Yliopistojen kuvaus kuulostaa tutulta myös suomalaisittain. Rahat eivät riitä, sponsoreista ja vähistä viroista käydään ankaraa kilpailua ja liike-elämää kumarretaan. Entinen yliopistomies Lodge ei kuitenkaan valita, vaan lähestyy aihetta kevyen komediallisesti. Kirjassa Robynin poikaystävä kyllästyy ainaiseen köyhäilyyn ja tekee takinkäännön. Hän siirtyy kirjallisuustieteestä paremmin palkatulle pankkiiriuralle:

I regard myself as simply exchanging from one semiotic system for another, the literary for the numerical, a game with high philosophical stakes for a game with high monetary states, but a game in each case, in which satisfaction comes ultimately from playing rather than winning since there are no absolute winners, for the game never ends.
Mielestäni vaihdan vain yhdestä semioottisesta järjestelmästä toiseen, kirjallisesta numeeriseen, korkeiden filosofisten panosten pelistä korkeiden rahallisten panosten pariin. Kummassakin tapauksessa on kyse pelistä, jossa tyydytys tulee pelaamisesta eikä voittamisesta, sillä todellisia voittajia ei ole. Peli ei pääty koskaan. (Käännös PK.)

Sitaatti kolahti, sillä se muistutti omasta semioottisesta syrjähypystäni. Yliopisto tuntui valmistumisen aikaan suojatyöpaikalta, jossa olisi hautautunut pölyyn ja byrokratiaan. Oli kiire päästä jakkupuku ojossa bisnekseen oppimaan markkinointia ja myyntiä.

Terapiaa ja ajattelua

Therapy (Martin Secker & Warburg, Lontoo, 1995. Ei suomennettu.) sijoittuu tv-maailmaan. Päähenkilö Lawrence Passmore on menestyvä sitcom-käsikirjoittaja, hieman Woody Allenia muistuttava neuroottis-koominen hahmo, joka kärsii masennuksesta. Hän käy terapiassa, minkä jälkeen alkavat myös avioelämän ongelmat. Kirja on erinomaisen hauskaa luettavaa ja johdattaa lukijan lopulta myös synnintuskista puhdistavalle, ikiaikaiselle pyhiinvaellusreitille Santiago de Compostelaan.

Kolmas Lodge-kirjoista, Thinks (Martin Secker & Warburg, Lontoo, 2001. Ei suomennettu.) hyödyntää Nice Work -romaanista tuttua asetelmaa. Erilaisista elämänpiireistä tulevat päähenkilöt kohtaavat, tietysti yliopistossa, ja kokevat romanssin. Thinks on myös viettelykomedia, joka leikittelee Choderlos de Lacloksen kirjeromaanin Les liaisons dangereuses (1782) teemoilla. Kognitiotieteiden professori Ralph Messenger esiintyy varakreivi Valmontin roolissa, yliopistossa luennoiva kirjailija Helen Reed on yksi hänen valloituksistaan.

Thinks on tyylillinen runsaudensarvi. Se sisältää saneluja, päiväkirjamerkintöjä, kirjeenvaihtoa ja tarinoita tarinan sisällä. Omaan makuuni kertojat olivat liian lörpötteleviä ja Reed parantumaton neurootikko ja tosikko. Tarina ei imaissut mukaansa aivan edellisten tavoin, vaikkakin pohdinnat kognitiotieteistä ja kirjailijan työstä olivat mielenkiintoisia.

Lodgella on kirjailijana harvinainen taito yhdistää tieteellisiä teorioita ja erikoisalojen asiantuntemusta elegantisti ja humoristisesti kerrontaan. On ilo lukea älykästä viihdettä, joka ei aliarvioi lukijaansa.

Asiasanat: David Lodge, Nice Work, Mukava homma, Therapy, Thinks, romaani, kirja, kirja-arvio, komedia, romanttinen, yliopisto, akateeminen, liike-elämä, Englanti.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Helvetti | Dante Alighieri

Tuoreimmat kuulumiset

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Kirja-arvio: Oikeus nautintoon (Plateformen) | Michel Houellebecq

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Kiinalainen niukkuuspeli

Tietoja Päivi Kannistosta

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti