Hokkus pokkus | Kurt Vonnegut

Lähes vietnamilainen sotilasHokkus pokkus on Vonnegutiksi maanläheinen teos. Avaruudessa vieraillaan vasta kirjan loppupuolella, pikaisesti, ja huiman mielikuvituksen korvaa perinpohjainen henkilökuva.

Romaanin Hocus Pocus (Putnam Publishing Group, 1990. Suomennettu nimellä Hokkus pokkus) päähenkilö on Eugene Debs Hartke, Vietnamin-sodan veteraani, joka olisi oikeastaan halunnut jazz-muusikoksi.

Palattuaan sodasta ammattisotilas tunsi itsensä turhaksi, pelkäksi pölynimuriksi. Hän ryhtyi opettajaksi Tarkingtonin lukioon, rikkaiden oppimishäiriöistä kärsivien lasten kouluun. Sieltä hänen tiensä kulki mustien vankilaan, ensin töihin, sitten syytettyjen penkille kapinaan yllyttämisestä. Vankilassa hän myös kirjoittaa menneisyyttään paperille.

Vakava Vonnegutiksi

Tarina on polveileva. Päähenkilön vaiheet paljastuvat juonen rönsyistä, joihin johdattavat muistikuvat, henkilöt, esineet. Minämuotoinen tarina tuo päähenkilön lähelle, mutta tarina on kokonaisuutena pitkitetty ja toisteinen, vaikkakin näin kasvatetaan kerroksia henkilökuvaukseen. Vierailu avaruudessa trafalmadorelaisten luona ja Kilgore Troutin pikanäyttäytyminen ovat nekin jo hieman loppuunkulutettuja aiheita Vonnegutin tuotannossa.

Romaani on yleissävyltään vakavahko. Etualalla ovat pohdinnat sodasta ja sen järjettömyydestä. Hartke tappoi monia ihmisiä, yhtä monta miestä kuin hän hänellä oli ollut seksipartnereita. Sodan mentaliteetti oli ampua ensin ja kysyä sitten. Hartke kokee Vietnamin-veteraaniuden istuvan hänessä kuin luonnevika. Mietiskelevä opettaja erotetaan Tarkingtonin koulusta pessimistisyytensä takia, sillä pessimismi on epäamerikkalaista, kenties jopa amerikkalaisvastaista ja epäisänmaallista.

Kun tarina viimein loppuu, mieleen nousevat sisäkkäisistä tarinoista metsästäjän luotiin kuolleen peuran viimeiset sanat: "What blankety blankety blankety was that all about?"

Asiasanat: Kurt Vonnegut, Hocus Pocus, Hokkus pokkus, kirja, kirja-arvio, kirjallisuus, Vietnamin sota, veteraani, ammattisotilas, Eugene Hartke, Trafalmadore, Kilgore Trout, amerikkalaisuus, Yhdysvallat.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

About Päivi Kannisto

Elämäni nomadina

Tuoreimmat kuulumiset

Noituminen | Päde kirjallisuudella

Oikeat vastaukset maailman vaikeimpiin kysymyksiin

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

Elokuva Chinese Box

Lapsiporno | Nettisensuuri