Scorsesen Boxcar Bertha

Scorsesen Bonny ja Clyde -elokuva kertoo amerikkalaisista lama-ajan kulkureista eli hoboista, jotka alkavat ryöstellä ihmisiä ja pankkeja henkensä pitimiksi.

ElokuvaBoxcar Bertha/Vapauden verinen lauluBoxcar Bertha on luonnonlapsi, joka hankkii toimeentulonsa ryöstelemällä
Vuosi1972
OhjaajaMartin Scorsese
PääosissaBarbara Hershey, David Carradine, Barry Primus, Bernie Casey, John Carradine
MaaYhdysvallat
GenreDraama, rikos
KäsikirjoitusJoyce Hopper Corrington, William Corrington
SuomessaSaatavana DVD:llä

Boxcar Bertha (1972, suomennettu nimellä Vapauden verinen laulu) sijoittuu Yhdysvaltain etelään, 1900-luvun alun lamavuosiin, jolloin hobokulttuuri kukoisti. Huuliharppu soi ja hobot matkustavat junien tavaravaunuissa (boxcar) etsimään onneaan uusista osavaltioista ja kaupungeista.

Hobo-termin alkuperää on arvuuteltu eri lähteistä, kuten kulkupelistä ("hopping boxcars"), rautatieläisten tervehdyksestä ("Ho, beau!") ja elämäntavasta ("homeless bohemians" tai "homeless boy"). Hoboilla oli oma eettinen koodistonsa, joka korosti lain kunnioitusta, hyvää käytöstä ja heikompien puolustamista. Suurin osa hoboista oli miehiä, mutta oli joukossa naisiakin, kuten Scorsesen tositarinaan perustuva elokuva osoittaa.

Teini-ikäinen Bertha (Barbara Hershey) jää onnettomuudessa orvoksi ja lähtee vaeltamaan. Matkallaan hän tapaa uhkapelaajia ja kulkureita ja lyöttäytyy pian erään hoboremmin matkaan. Joukkoon kuuluu iso ja lempeä Bill (David Carradine), johon Bertha rakastuu. Bill on eräänlainen ay-aktivisti, joka kantaa huolta työttömyydestä ja vähäosaisten toimeentulosta. Joukkio eksyy kuitenkin lain tuolle puolen ja ryhtyy ryöstelemään henkensä pitimiksi.

Bertha on aurinkoisesti hymyilevä luonnonlapsi, joka huomaa ryöstöissä, että aseella on voimaa. Miesten putsatessa taskuja tyhjiksi Bertha jumppauttaa panttivankeja, puku päällä jäykisteleviä vanhempia miehiä ylös alas ja kikattaa. Kun joukkio soluttautuu lainavaatteissa hienoille illallisille, Bertha keskeyttää juhlan ilmoittaakseen hymyssä suin, että nyt vieraiden olisi aika kaivaa arvoesineensä esiin ja luovuttaa ne pois.

Huoleton elämä muuttuu vapauden veriseksi lauluksi, kun Berthaa ja kumppaneita aletaan jahdata. Loppu on traaginen ja hieman töksähtävä Scorsesen varhaistuotannolle ominaiseen tapaan. Elokuva on kuitenkin mielenkiintoinen kuvaus irtolaiselämästä, jollaista viettivät aikanaan myös kirjailijat Jack Kerouac, Jack London, Eugene O'Neill ja John Steinbeck.

Asiasanat: Martin Scorsese, Boxcar Bertha, Vapauden verinen laulu, elokuva, elokuva-arvio, draama, rikos, hobo, kulkuri, etiikka, ryöstö, pankkiryöstö, Barbara Hershey, David Carradine, Bonny & Clyde, huuliharppu, Yhdysvallat, urbaanit nomadit, urbaani nomadi.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

About Päivi Kannisto

Suolatut säkeet

Helvetti | Dante Alighieri

Senkin sika!

Kiinalainen niukkuuspeli

Tietoja Päivi Kannistosta

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?