Marseljeesi ihannoi väkivaltaa

Korsikalainen graffiti

Monen ranskalaisen korvaan särähtää, kun taistelulaulu Marseljeesi soi urheilukisojen päätteeksi.

Marseljeesin sotaisuus nousi taannoin keskusteluihin, kun sille vihellettiin jalkapallo-ottelussa. Presidentti Nicolas Sarkozy hermostui ja uhkasi heitättää häiriköt vankilaan.

Rauhanomaisen kisailun päättäminen verenhurmeiseen lauluun tuntuu kieltämättä erikoiselta, etenkin kun Ranskan muut kansallissymbolit ovat lauhkeita. Maan kansalliseläimenä on miespuolinen kana ja trikolorilipun valkoinen väri periytyy kuninkaan valkoisesta lipusta, jonka luulisi lopettavan sotaisuudet heti alkuunsa - antautumiseen.

Sinun puolestas elää ja kuolla

Marseljeesi on peräisin vuodelta 1792 ja sitä laulettiin alun perin Reinin armeijan sotiessa. Sittemmin laulu tuli käyttöön myös Ranskan vallankumouksessa, minkä jälkeen se on valittu, syrjäytetty ja taas valittu uudelleen Ranskan kansallishymniksi.

Hymnin sanat kertovat vieraiden valloittajien, preussien ja itävaltalaisten, pelosta. Laulussa ennustetaan, että vihollinen lahtaa lapset ja naiset. Ranskalaisia kehotetaan käymään eespäin ja tekemään tietä niin, että maa juo verta.

Vierailevan urheilujoukkueen väki saattaa hieman ihmetellä vastaanottoa. Sarkozyn politiikkaan Marseljeesi tosin sopii. Onhan hän ilmoittanut, että ulkomaalaisia tulisi diskriminoida positiivisesti.

Asiasanat: Marseljeesi, kansallishymni, kansallislaulu, urheilukilpailu, jalkapallo-ottelu, Nicolas Sarkozy, Ranskan presidentti, Ranska.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

About Päivi Kannisto

Suolatut säkeet

Helvetti | Dante Alighieri

Senkin sika!

Kiinalainen niukkuuspeli

Tietoja Päivi Kannistosta

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?