Nick Hornby ja hilpeä joukkoitsemurha

Nick Hornby ja hilpeä joukkoitsemurhaBrittiläinen Nick Hornby julkaisee riemastuttavia kirjoja, joista on tehty myös kelpo komedioita.

A Long Way Down (Riverhead Books, 2005. Suomennettu nimellä Alas on pitkä matka.) kertoo neljästä henkilöstä, jotka päätyvät uudenvuoden aattona lontoolaisen pilvenpiirtäjän katolle tarkoituksenaan hypätä alas. Itsemurhaa hautovat entinen tv-julkkis Martin, amerikkalainen ex-rokkari JJ, ministerin rääväsuinen tytär Jess ja vammaiseen poikaansa kahlittu yksinhuoltaja Maureen. Ryhmä hitsautuu yhteen kokemuksen myötä.

Juurevia havukka-ahon ajattelijoita

Henkilöt eivät ole mitään ruudinkeksijöitä, vaan filosofoivat perimmäisistä kysymyksistä maalaisjärkisesti ja hienostelematta. Koska kaikenlainen pseudofilosofinen snobbailu nostaa minulla nykyään karvat pystyyn (toisinaan jopa Paul Auster on liikaa), hörisin tyytyväisenä Hornbyn havukka-ahon ajattelijoiden juurevuudelle.

Mutkaton, lämminhenkinen ja humoristinen jätkä-tyyli sekä neuroottiset henkilöhahmot ovat Hornbyn parhaita tavaramerkkejä. Yksi hänen tunnetuimmista teoksistaan on High Fidelity, joka kertoo fanaattisesta musiikkidiggarista ja levykauppiaasta. Se on sovitettu myös kelpo elokuvaksi.

Säädylliset kulissit

Tässäkin tarinassa on aineksia filmatisointiin sopivan tyypiteltyine henkilöhahmoineen, ellei elokuvaa ole jo ehditty purkittaakin. Tunnustan epätrendikkäästi, että en ole viime aikoina juurikaan katsonut elokuvia lukuun ottamatta uusinta James Bondia, jonka näin viime jouluna Malesiassa. Se oli kyllä elämys, sillä en ollut ennen nähnyt sensuroitua Bond-leffaa.

Hornbyssä ei taitaisi olla muslimisensuurillekaan leikattavaa, sillä siinä ei ole sänkykohtauksia eikä kukaan esiinny säädyttömän vähissä vaatteissa. Henkilöt ovat paljaina vain omien ongelmiensa edessä. Niihin Hornby ei onneksi tarjoa annelitempakkamaista, kertakaikkista ja positiivista ratkaisua, vaan antaa kaiken kiertää. Elämä ei lopultakaan ole vakavaa eikä kysymyksiin tarvitse olla vastauksia.

Asiasanat: Nick Hornby, brittiläinen, Englanti, Lontoo, itsemurha, joukkoitsemurha, neuroottinen, huumori, sensuuri, James Bond, Malesia.

Viikon suosituimmat

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

About Päivi Kannisto

Elokuva Moskiittorannikko

Viisi vuotta tien päällä | Terveisiä marginaalista

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Colin Forbesin mustakaavut

Ranskalainen juusto

Tietoja Päivi Kannistosta