Matka sukupuolesta toiseen
Brittiläinen kirjailija Jan Morris kuvaa sukupuolenvaihdosleikkaustaan matkaksi. Siinä Jamesista tuli Jan.
Morris tiesi jo nelivuotiaana olevansa erilainen, väärään ruumiiseen syntynyt, mutta hän piti salaisuuden omana tietonaan. Elämästä tuli petosta ja kirjailijasta itsestään kuin vakooja, kuten hän kuvaa ulkopuolisen tarkkailijan rooliaan teoksessa Conundrum (Arvoitus, 1974. Ei suomennettu.).
Morriksen tausta on brittiläiselle matkakirjailijalle tyypillinen: hän opiskeli Oxfordin yliopistossa. Valmistuttuaan hän pestautui ulkomaankirjeenvaihtajaksi. Työ oli ihanteellinen, sillä Morris oli oman itsensä herra ja sai matkustaa maailmalla mielensä mukaan. Hän ei kuitenkaan pitänyt näkemästään. Kirjoitettavaa ei ollut muusta kuin kurjuudesta ja petoksista. Hän lensi sodista kapinoihin, nälänhädästä maanjäristyspaikoille, diplomaattiselkkauksista oikeudenkäynteihin.
Morris sai tarpeekseen ja omistautui matkakirjojen kirjoittamiselle, mikä yhdisti hänen molemmat intohimonsa. Morris analysoi jälkikäteen, että matkustaminen oli hänelle vaikeiden vuosien aikana terapiaa. Mitä enemmän hän oli tolaltaan, sitä pakkomielteisemmin hän matkusti.
Sukupuolista Morrisilla on hyvin perinteinen käsitys. Hän rakentaa miesten ja naisten välille kuilun ja juontaa kaikki merkitykset siitä. Se on hänen identiteettinsä ja psyykensä ydin. Voisi kuvitella, että transseksuaalit hämärtäisivät totuttuja rajoja, mutta Morrisin tapauksessa käy päinvastoin. Liekö asiassa ollut ajan vaikutusta? 70-luvulla transseksuaalisuus oli aikamoinen tabu.
Saapuiko Morris lopulta sukupuolenvaihdoksensa ansiosta kotiin, turvalliseen satamaan? Morris jättää arvoituksen avoimeksi, valon ja varjon leikiksi. Mikä elämässä on pysyvää?
Asiasanat: Jan Morris, James Morris, Conundrum, matkakirja, transseksuaali, sukupuolenvaihdos, sukupuolenvaihdosleikkaus, Englanti.