Vaeltavien munkkien jalanjäljissä

Bysanttilainen pyhimysTarunomainen kertomus brittiläisen historioitsijan ja matkakirjailijan, William Dalrymplen matkasta Lähi-idässä.

From the Holy Mountain: A Journey in the Shadow of Byzantium (1997, ei suomennettu) kulkee Kreikan Athos-vuorelta Egyptiin bysanttilaismunkin John Moschoksen jalanjäljissä. Moschos taittoi matkaa oppilaansa, sofisti Sophroniuksen kanssa 500 ekr. Kaksikon tavoitteena oli kerätä aavikkoisien kansanperinnettä: anekdootteja, elämänviisautta ja sanontoja. Moschos oli ortodoksi ja noudatti vaeltavien munkkien perinnettä, kun taas ortodoksiset aavikkoisät suosivat perinteisesti luolissa ja selleissä istumista ja fyysistä työtä.

Moschoksen matkasta syntyi kirja The Spiritual Meadow, joka on ainutlaatuinen matkakirja bysantin ajalta. Moschos ja Sophronius kohtasivat monia vaaroja, ja kun Dalrymple yli 2000 vuotta myöhemmin taittoi saman matkan, hän todisti massamurhien ja verilöylyjen jäänteitä.

Dalrymple tapasi matkallaan Lähi-Idän vähemmistössä olevia kristittyjä, mm. koptilaisia, armenialaisia, nestoriolaisia ja maroniitteja. Hän tuo historian avulla mielenkiintoisesti esiin sen, miten kristinusko oli alun perin orientaali, itämainen uskonto. Monet muslimien perinteistä, kuten kumartaen rukoilu, olivat peräisin alkukristityiltä. Uskontojen tiukka toisistaan erottaminen on myöhempää perua, ja eroja on luotu keinotekoisesti, poliittisten tarkoitusperien mukaisesti.

From the Holy Mountain on moniaineksinen ja liikkuu useilla eri aikatasoilla. Myös tyyilajeissa riittää. Dalrymple on vuoroin oppinut, lyyrinen ja hauska, mutta Kokonaisuutena kirjasta olisi tullut eheämpi, jos joitakin sen sadoista, joskin mielenkiintoisista anekdooteista olisi karsittu pois. Tällaisenaan kirja on ehtymätön aarrearkku bysantista, alkukristittyjen elämästä ja Lähi-idän tilanteesta kiinnostuneille.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Nury Vittachin fengshui -etsivä

Enkelit ja demonit esittelee Vatikaania

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

Espanja: maailman vaarallisin maa

Tuoreimmat kuulumiset

Suolatut säkeet

Suomen sisu on eufemismi