Minimalismia kylpyhuoneessa Toussaint'n tapaan
Jean-Philippe Toussaint on belgialainen kirjailija ja elokuvaohjaaja. Hänen ensimmäinen romaaninsa kertoo päähenkilöstä, joka muuttaa kylpyhuoneeseensa asumaan.
La salle de bain (Les éditions du minuit, Pariisi, 1985. Suomennettu nimellä Kylpyhuone.) -romaania saattelee Pythagoraan lause: hypotenuusan neliö on sivujen neliöiden summa.
Tarina jakaantuu matemaattisen lauseen mukaisesti kolmeen lukuun. Ensimmäisessä luvussa päähenkilö muuttaa Pariisissa kylpyhuoneeseensa. Toisessa luvussa hän matkustaa Venetsiaan ja sulkeutuu siellä hotellihuoneeseen. Kolmannessa luvussa tarina sulkeutuu takaisin Pariisin ammeeseen.
Päähenkilön elämää ohjaava kaava ei muutu. Toinen, maisemiltaan poikkeava jakso, ennakoidaan alku- ja loppuluvuista.
Lempeästi heikkouksista
Kylpyhuone on erinomainen esimerkki siitä, miten ulkoisesti vähäeleisestä tarinasta voi saada paljon irti. Toussaint'n tyyli on kurinalainen ja minimalistinen, mutta ei suinkaan tylsä. Päähenkilön numeroidut ja kronologisesti etenevät muistiinpanot on höystetty ironialla. Hän luo suljetuissa tiloissa suuria visioita itsestään, mutta varoo tekoihin johtavia ajatuksia. Näin hän kuvaa kuvitteellista diplomaatti-illallista ja siellä herättämäänsä huomiota:
Au retour, j'éxpliquerais à Edmondsson que les diplomates s'étaient pressés autour de moi pour m'entendre parler du désarmement, que les femmes s'étaient bousculées pour approcher du petit group où, un verre à la main, je tenai conférence et qu'Eigenschaften lui-même, l'ambassadeur d'Autriche, homme austère, mesuré, érudit, m'avait avoué être très impressionné par la finesse de mes raisonnements, frappé par l'implacabilité de ma logique et enfin, très sincèrement, ébloui par ma beauté.
Palatessani selittäisin Edmonssonille [päähenkilön vaimo], kuinka diplomaatit olivat kerääntyneet ympärille kuuntelemaan puhettani aseistariisunnasta. Naiset rynnivät kohti pientä ryhmää, jolle puhuin lasi kädessä. Itse Eigenschaften, Itävallan suurlähettiläs, ankara, harkitseva ja oppinut mies, kertoi olevansa vaikuttunut päättelyni hienoudesta, otettu logiikkani moitteettomuudesta ja vilpittömästi häikäistynyt komeudestani.(Käännös PK.)
Toussaint'n tyyli on myöhemmässä tuotannossa muuttunut monisanaisemmaksi ja kerronnallisemmaksi. Kylpyhuoneen kaltainen ilmava ja etäännyttävä teksti on helmi, joka virkistää etenkin vuolaiden vuodatusten jälkeen.
Asiasanat: Jean-Philippe Toussaint, La salle de bain, Kylpyhuone, romaani, kirja, kirja-arvio, minimalismi, Pariisi, Venetsia, Ranska.