GPS vai hyttyskarkotin? | Terveisiä marginaalista

Hyttynen kartalla Kun on kiire, ei ole varaa eksyä. Siksi GPS-paikannin on nykyihmiselle välttämätön hyödyke. Uudessa kaupungissa voi erehtymättä suunnistaa bisnestapaamiseen joutumatta taksikuskien harharetkien uhriksi. Lomalaisten taas ei tarvitse laitteen ansiosta haaskata kalliisti maksettua vapaa-aikaa päättömään hortoiluun.

Paikantaminen toimii myös toisin päin. Ranskassa on alettu myydä paikannuspalveluja vanhemmille. Ala-asteikäiset lapset kantavat mukanaan mötikkää, joka kertoo jatkuvasti heidän sijaintinsa. Psykologit ovat pohtineet, onko laite vaarallinen lasten mielenterveydelle. Kehittyykö itsetunto normaalisti, jos joku tarkkailee koko ajan? Samaa voi pohtia kansakunnan tasolla.

Me päätämme, koska haluamme olla kartalla. Paikantamisen välttäminen on vaikeaa, sillä monet webbipalveluista kertovat sisään kirjautuessa käyttäjänsä sijainnin. Olemme säätäneet palvelut niin, että tieto ei näy ulkopuolisille. Tämä ei tietenkään estä palveluntarjoajaa myymästä tietoa eteenpäin. Myös matkapuhelimet kielivät käyttäjänsä sijainnin kellon ympäri.

Pieni mutta kiusallinen

Internetin isoveljen lisäksi on toinenkin kiusallinen tarkkailija. Se on hyttynen. Hyttyset tappavat maapallolla toiseksi eniten ihmisiä. Ne levittävät muun muassa malariaa ja dengue-kuumetta. Vain ihminen on hyttystäkin vaarallisempi.

Ostimme Brasiliasta sähkökäyttöisen hyttyskoneen. Suhtauduimme vehkeeseen varautuneesti, sillä olimme todenneet karkotteet Suomessa hyödyttömiksi. Pistokkeeseen työnnettävä mötikkä hajustettuine pelletteineen osoittautui kuitenkin erinomaiseksi. Se kuumentaa sähkövirran avulla pelletin, joka vapauttaa ilmaan hyttyskarkotetta. Lämpötila on säädetty niin, että yksi pelletti riittää kaksitoista tuntia.

Yksikään hyttynen ei ole sittemmin kiusannut meitä sisätiloissa. Kannamme vehjettä mukana kuin suurta aarretta. Enää ei tarvitse suojautua moskiittoverkkojen alle tai pitää yöllisiä peijaisia inisevien pistelijöiden häätämiseksi.

GPS-paikantimesta ei ole meille vastaavaa hyötyä. Ilman reittisuunnitelmaa ei voi löytää perille eikä oman sijainnin tietäminen parin metrin tarkkuudella muuta mitään. Mutta miksi hyttyskoneita ei ole Suomessa tarjolla? Monen mökkeilijän lomasta tärvääntyy iso osa hyttysten hätistelyyn, kun hyttysillä ei ole kännyköitä, joiden avulla ne löytäisi koska tahansa.

Asiasanat: GPS, paikantaminen, paikannuslaite, suunnistaminen, ajo-ohjeet, ajaminen, kartta, reitti, hyttyskarkotin, hyttynen, mökki, Suomi, paikannuspalvelu.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Uusi äänikirja: Elämäni nomadina

Suolatut säkeet

Vapaana elämisen taito

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Elämäni nomadina

Superrikkaat ja rutiköyhät