Viisi vuotta tien päällä | Terveisiä marginaalista

Matkalla Transsiperian junassaVietimme tohtorska Santerin kanssa viikko sitten viisivuotishääpäiväämme ja tällä viikolla on vuorossa nomadielämämme viisivuotisjuhla.

Julkaisen Kirjatohtorissa juhlan kunniaksi juttusarjan Terveisiä marginaalista. Se kertoo elämästämme kulutusyhteiskunnan ulkopuolella seitsemän eri välttämättömyyshyödykkeen avulla. Ensimmäinen osa ilmestyy vuosipäivänä otsikolla Kännykkä vai vessapaperia?.

Jätimme pätemisentäyteisen bisneselämän lokakuun 29. päivä vuonna 2004, viikko häidemme jälkeen. Suomeen jäivät vain ystävät ja sukulaiset, tavarat ja omistukset karsiutuivat kahteen rinkalliseen. Reissun kuluessa ennen elämäämme ohjannut kännykkä muuttui hukkapainoksi ja vessapaperi itsestäänselvyydestä arkipäivän luksukseksi.

Noin kolmesti maailman ympäri

Matkasuunnitelmia teimme ainoastaan ensimmäisen kohteen osalta: tapasimme ystäviämme Brasiliassa ja juhlimme Rion sambakarnevaaleja. Sittemmin olemme kolunneet Etelä-Amerikkaa ja -Afrikkaa, Oseaniaa, Aasiaa, Venäjää ja Eurooppaa. Elämme päivä kerrallaan ja matkustamme sinne, mikä kulloinkin tuntuu houkuttelevalta. Kun sopiva paikka löytyy, vuokraamme asunnon ja nautimme hetken paikallaan olosta ja kirjoittamisesta. Pisimmät stopit ovat sijoittuneet Argentiinaan, Uuteen-Seelantiin, Thaimaaseen, Kambodžaan, Kiinaan ja Ranskaan. Lopputuloksena olemme kiertäneet maapallon kolme kertaa satunnaisesti edestakaisin sahaten.

Matkustamisesta ei ole hohto karissut. Maailma pienenee reissatessa ja suuretkin välimatkat kutistuvat poronkusemiksi. Paikallaan asuminen ja toimistossa kökkiminen eivät ole meitä varten. On mukava vaihtaa maisemaa kun siltä tuntuu, tutustua uusiin ihmisiin, kieliin ja kulttuureihin ja päättää omasta elämästään omilla ehdoilla. Jokainen maa on kotimaa ja koti siellä missä oma rakas.

Asiasanat: Matka, matkustaminen, nomadielämä, kulkuri, kiertolainen, irtolainen, kulutusyhteiskunta, terveisiä marginaalista, juttusarja, kännykkä, kalenteri, auto, puku, asunto, laajakaista, GPS-paikannin.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Ranskalainen juusto

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Suolatut säkeet

Kirja-arvio Le Finnois sans peine: Suomea ranskalaisille

Venäjästä ja voguleista Artturi Kanniston mitalla

Kirja-arvio: Alastonkuvia | Virpi Hämeen-Anttila

Elämäni nomadina