Kutkuttavia Keittiötarinoita

Norjalainen Bent Hamer tekee vähäeleistä, tarkkaa ja taloudellista komediaa.

ElokuvaSalmer fra kjøkkenet/Kitchen Stories/KeittiötarinoitaVartiotornissa
Vuosi2003
OhjaajaBent Hamer
PääosissaJoachim Calmeyer, Tomas Norström, Bjørn Floberg, Reine Brynolfsson,
MaaNorja, Ruotsi
GenreKomedia
KäsikirjoitusJörgen Bergmark, Bent Hamer
SuomessaSaatavana DVD:llä

Salmer fra kjokkenet (2003. Suomennettu nimellä Keittiötarinoita.) kertoo sodanjälkeisestä Ruotsista. Tutkijat keksivät, että kotirouvat kävelevät ruokaa laittaessaan yhtä pitkän matkan kuin jos he matkustaisivat Tukholmasta Kongoon. Kun kotitalousinstituutti HFI laajentaa tutkimuksen norjalaisiin, syrjäseudulla asuviin poikamiehiin, päähenkilö Folke Nilsson (Tomas Norström) saa pestin Isak Bjørvikin (Joachim Calmeyer) luona.

Äijä jurottaa eikä halua päästää tutkijaa edes sisälle. Kun Folke viimein pääsee keittiön nurkkaan pystytettyyn vartiotorniin, Isak keksii jäyniä: hän sammuttaa valot, kokkaa ruokansa makuuhuoneessa valvovien silmien ulottumattomissa ja poraa kattoon reiän, jotta voi puolestaan tarkkailla tarkkailijaansa. Tutkimuksen jatkuessa kyräily lakkaa Folken hyvän tahdon eleeseen: hän tarjoaa Isakille tupakkaa. Kahden miehen välille versoo ystävyys, joka muistuttaa hieman Leonid Borodinin karun lämminhenkisestä teoksesta The Third Truth.

Pohjoisten elokuvien tavaramerkki, vähäeleisyys, on elokuvassa lähes häkellyttävää. Tapahtumia on vähän, mutta pienimmistäkin on saatu irti hienoja jännitteitä. Kutkuttavaa on etenkin tutkimustyön parodia, jossa arkinen ja älyllinen lomittuvat saumattomasti yhteen. Folken tehtävänä on positivistisen tiedekäsityksen mukaisesti tarkkailla objektiivisesti, häivyttää itsensä taka-alalle puuttumatta millään tavalla kohteensa elämään. Kuten tutkimuksissa aina, käy päinvastoin. Kun tutkija-Folke lainaa salaa suolaa keitettyyn kananmunaansa ja palauttaa sirottimen väärälle paikalle, Isakin kävely keittiössä moninkertaistuu.

Objektiivisuuden kritiikki laajenee myös ruotsalaisten ja norjalaisten naapurikopuun. Kun Isak kommentoi Folken tarkkailijan asemaa, hän toteaa pirullisesti, että ruotsalaiset olivat neutraaleja tarkkailijoita myös sodan aikana. Harvoin näkee yhtä älyllistä ja samalla konkreettista tieteellistä komediaa. Helmi.

Asiasanat: Salmer fra kjøkkenet, Kitchen Stories, Keittiötarinoita, elokuva, elokuva-arvio, komedia, Bent Hamer, Joachim Calmeyer, Tomas Norström, kotirouva, kotityöt, tutkimus, parodia, positivismi, objektiivisuus, neutraalius, ystävyys.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

About Päivi Kannisto

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Nury Vittachin fengshui -etsivä

Sisäkuvia | Woody Allen

Sivutilaa myytävänä | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Kirja-arvio: Oikeus nautintoon (Plateformen) | Michel Houellebecq

Kirja-arvio: Häpeäpaalu | J.M. Coetzee

Superrikkaat ja rutiköyhät