Facebook: naama kirjassa kiinni

Facebookkiin liittyessä on hyvä tietää, että kaikki valokuvat, jutut ja yhteystietot ovat jatkossa amerikkalaisen yrityksen kauppatavaraa. Yritin selittää kiinalaiselle ystävälleni mikä Facebook on. Hän liittyi mukaan ja painostuksestani myös vampyyriarmeijaani, mutta suomalaisten ystävieni tavoin hän ei jäänyt koukkuun. Syynä on se, että palvelulla ei ole Kiinassa juurikaan käyttäjiä. Jos Facebookista ei löydä kavereita, siellä ei viihdy.

Facebookin tekevät ihmiset, mikä on epäilemättä yksi syistä palvelun suosioon. Se on käyttäjiensä näköinen. Toinen palveluun vetävä tekijä on sosiaalisuus, tilaisuus tavata uusia ja vanhoja ystäviä mukavissa merkeissä. Facebookissa kaikilla on kivaa ja aina paistaa aurinko. Ikävistä asioista ei puhuta. Oman mielentilansa kuvauksessa voi heittää olevansa "ahistunu" tai "pissed off", mutta perimmäinen tarkoitus on viihtyä eikä valittaa.

Ajantappoase

Kavereita tavoittaa nykyään paremmin Facebookista kuin sähköpostilla. Sähköpostiinhan tulee kaikenlaista epätoivottua: työtehtäviä, ikäviä uutisia, roskapostia. Aika kuluu virtuaalimaailmassa leikkien paljon mukavammin. Ei ihme, että työnantajat kiroavat menetettyä työaikaa. Palvelun ahkerille käyttäjille on luotu addiktion peittämiseksi sovellus, joka avaa esimerkiksi hakukoneen näytölle, kun pomo hiippailee huoneeseen. Kurinalaisimmat eivät edes liity palveluun.

Laivastossa opiskelevalle korealaiselle ystävälleni Facebook oli pitkien iltojen ratto silloin, kun hän ei kurssikavereineen saanut poistua koulun alueelta. He surffasivat käyttäjien profiileissa. "Meillä oli päässämme valtava määrä kasvoja, mutta ei tietoakaan siitä, keitä nämä ihmiset olivat." Sama taitaa koskea monia Facebookin käyttäjiä Suomessa nyt kun palvelu on kasvattamassa suosiotaan. Kavereita haalitaan sieltä täältä, sillä Naamakirjassa määrä ratkaisee. Sama pätee siellä kulutettuun aikaan.

Naamakirja toimii kuten tv-sarjan katselu: aivot nollaantuvat, minkä jälkeen unohdus hoitaa loput. Ei aikaakaan, kun mielestä on hävinnyt se, että piti tehdäkin jotain. Iloisesta ja huolettomasta addiktista tulee Mikä-mikä-maan asukas siihen saakka, kunnes uutuudenviehätys menee ohi.

Liitytkö mukaan?

Kun australialainen ystäväni kysyi, mikä on paras paikka, missä olen ikinä ollut, amerikkalainen ystäväni ehdotti: "Facebook?" No, naurahdin. Tällä hetkellä se on ainakin yksi myyttisimmistä. Ennen kuin päätät liittyä mukaan, sinun on kuitenkin hyvä tietää, että Facebook omii kaikki tiedot itselleen ja pidättää oikeuden tehdä niillä mitä haluaa. Valokuvasi, juttusi ja yhteystietosi ovat jatkossa amerikkalaisen yrityksen kauppatavaraa.

Asiasanat: Facebook, Naamakirja, yhteisöpalvelu, sähköposti, ajantappoase.

Viikon suosituimmat

About Päivi Kannisto

Helvetti | Dante Alighieri

Tuoreimmat kuulumiset

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Lasikaupunki hämää ja harhauttaa | Paul Auster

Kirja-arvio: Oikeus nautintoon (Plateformen) | Michel Houellebecq

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

Kiinalainen niukkuuspeli

Tietoja Päivi Kannistosta

Kirja-arvio: Perheidyllistä pirullisesti