Hyvät ihmiset | Nick Hornby

Nick Hornbyn kirja Hyvät ihmisetBrittiläisen Nick Hornbyn käsissä vaikeatkin aiheet kevenevät hersyväksi huumoriksi. Tällä kertaa kirjailija kysyy: miten olla hyvä ihminen.

How To Be Good (suom. nimellä Hyvät ihmiset.) kertoo nelikymppisestä Katiestä. Hän on lääkäri ja kahden lapsen äiti, joka haluaa eron 15-vuotisesta liitostaan. Tilanne kuitenkin mutkistuu, kun aviomies David tutustuu parantaja DJ GoodNewsiin ja muuttuu hyväksi ihmiseksi. Hän alkaa järjestellä niin naapureiden kuin omaankin vierashuoneeseensa tilaa Lontoon asunnottomille.

Katie käy sisäistä kamppailua. Hän on piiloutunut lääkärin roolinsa taakse ja kuvitellut olevansa hyvä ihminen, mitä hän myös toistaa mielessään itselleen (“Olen lääkäri. Olen hyvä ihminen.”) Katie ei ole kuitenkaan laittanut koskaan itseään likoon. Ongelmat jäävät työpaikalle. Katiesta on OK antaa hieman rahaa tarvitseville, mutta kun köyhät tunkevat naapurustoon ja oman katon alle, toiset arvot paljastuvat. Hieman samaa ajattelua voi nähdä suomalaisten suhtautumisessa romanialaisiin kerjäläisiin. Ongelmat on ennen siirretty pois silmistä veljeskoteihin ja yömajoihin, mutta kadulla ne muistuttavat ikävästi olemassaolostaan ja tuovat mieleen omantunnon rauhaa häiritseviä kysymyksiä.

Hyvät ihmiset on arkipäivän etiikkaa. Se pohtii mitä on hyvyys ja kuinka toteuttaa sitä omassa elämässään. Kumpi on parempi: maailmanparannus vai omien läheissuhteiden hoitaminen? Katielle kysymykset ovat liikaa ja hän antaa lopulta ulkopuolisen valita puolestaan.

Kirja on Hornbylle tuttuun tapaan jouheva. Päähenkilö on puheliasta sorttia ja jopa hieman liiankin lörpöttelevä. Teksti on suurelta osin Katien sisäistä monologia, jossa on paljon tarkentavia lauseita, sanojen ehkä rytmiseksi tarkoitettua toistoa ja puhekielelle ominaista rönsyilyä. Tyylillisesti kirja ei ole terävä, mutta toisaalta aihe on sitäkin kiinnostavampi, olkoonkin että loppuratkaisu tuottaa auttamattoman pettymyksen. Pikkuporvarillinen itsekkyys ja mukavuudenhalu voittavat kokeilut.

Asiasanat: Nick Hornby, How To Be Good, Hyvät ihmiset, kirja-arvio, huumori, avioero, parantaja, hyvyys, empatia, auttaminen, Englanti, kirja.

Viikon suosituimmat

Ranskalainen juusto

Tuoreimmat kuulumiset

About Päivi Kannisto

Uusi äänikirja: Elämäni nomadina

Suolatut säkeet

Vapaana elämisen taito

Epätoivottu mainonta | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu

Elämäni nomadina

Superrikkaat ja rutiköyhät