Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on maaliskuu, 2008.

Haluatko kirjailijaksi?

Kuva
Voit kuunnella tämän jutun Ylen kansalaismediakatsauksesta, viikko #14. Tekstiviestit ovat kotimaisen kirjallisuuden kuumin hittituote. Niillä voi kuka tahansa kännykänomistaja ansaita enemmän kuin yksikään bestseller-kirjailija apurahoilla. Uran tekstiviestikirjailijana voi polkaista liikkeelle lähettämällä ja vastaanottamalla uskaliaita viestejä julkkiksilta ja myymällä ne medialle reviteltäväksi. Alan johtava lehti, Hymy, maksoi hiljan 10 000 euroa parista tekstiviestistä, kun pääministerin morsian tienasi yli tuhat kertaa laajemmasta teoksestaan vaivaiset 4 000 euroa. Vain verottaminen on Suomessa parempi bisnes!

Colin Forbesin mustakaavut

Kuva
Colin Forbesin trillerissä Euroopasta puuttuvat todelliset johtajat ja moraali on rappeutunut. Itä uhkaa, mutta Forbes tekee heti selväksi, että kyse ei ole Venäjästä . Muslimikaapuihin sonnustautuneet murhaajattaret viittaavat arabivaltioihin. Forbesin The Sisterhood (Macmillan, London, 1998. Ei suomennettu.) kertoo Euroopan eliittimiesten murhista. Pääosassa ovat Forbesin jo edeltävistä kirjoista tutut, Englannin salaisen tiedustelupalvelun (Secret Intelligence Service) joukot Tweedin johdolla. He selviävät aina räjäytyksistä ja muista välikohtauksista vahingoittumatta kuin James Bond ikään.

Päiväunelmat | Matkoja jääkaapille III

Kuva
Oletko koskaan miettinyt, millaista olisi olla joku toinen, jossain toisaalla ja mieluiten toisessa ulottuvuudessa? Matkakirjallisuutta käsittelevän sarjan kolmannessa osassa ovat vuorossa päiväunelmat. Mielikuvituksessa teet matkoja, joiden rinnalla hurjimmatkin maailmanvalloitustarinat kalpenevat. Kaunokirjallisuuden erinomaisuus piilee siinä, että mikään ei ole mahdotonta. Voit liitää vapaasti toisin kuin fyysisessä maailmassa, jossa täytyy takuta mm. viisumien ja rajamuodollisuuksien kanssa. Jo ennestään ahdasta maapalloa jaetaan aina vain pienempiin pläntteihin, joita vartioidaan mustasukkaisesti. Kulkuneuvot ovat kivikautisia ja henkiset esteet usein ylitsepääsemättömiä. Marsin-visiitistä tai aikamatkasta on turha haaveilla, jos matkanteko ei onnistu edes Kalliosta Eiraan tai Tampereelta Turkuun.

Bill Brysonin aikamatka 50-luvulle

Kuva
Bill Bryson tekee uusimmassa kirjassaan aikamatkan. Hän kuljettaa lukijan mukanaan lapsuuteensa, 50-luvun Yhdysvaltoihin, jossa kaikki oli kaunista ja hyvää, mukaan lukien DDT ja tupakka. Luin The Life and Times of The Thunderbolt Kidin (Black Swan, London, 2007. Ei suomennettu.) amerikkalaisen ystäväni luona, joka on Brysonin ikäluokkaa ja kirjailijan tavoin Iowasta kotoisin. Hänelle kirja oli kuin omista muistelmista. Teksti toimii kuitenkin myös ulkopuolisen näkökulmasta, kepeänä ja hersyvänä ajankuvana. Tupakka päivässä pitää lääkärin loitolla Bryson kuvaa lapsuuden maisemiaan ja tunnelmia tarkkanäköisesti, usein tuotteiden kautta, sillä ollaanhan kulutusyhteiskunnan mekassa ja vuosikymmenellä, jolloin kaikki uusi oli ihmeellistä muovista ja autoista puhumattakaan. Bryson kuvaa, miten isot siipilaivat olivat niin cooleja, että niissä tehtiin kaikki mahdollinen syömisestä lapsen siittämiseen. 50-luku oli nautintojen aikaa. Ruokaryyppyjä ja tupakkaa pidettiin suorastaan t...

Sensuroi itsesi | Nettisensuuri

Kuva
Kirjatohtori esittää haasteen kaikille blogien ja kotisivujen pitäjille. Kyse on tietenkin nettisensuurista . Virkavallan ja teleoperaattorien resurssit eivät millään riitä internetin satojen miljardien sivujen sensurointiin. Poliisilla on virkoja täyttämättä määrärahojen puutteessa ja operaattorit potkivat väkeä pellolle. Kansakunta tarvitsee sinun apuasi. Itsensuurilla on Suomessa pitkät perinteet. On aika herättää tämä suomettumisen uljas traditio uudelleen henkiin, sillä onhan toki parempi toimia itse kuin tulla toimitetuksi, saati tyhjäntoimitetuksi. Ohessa on banneri, jonka voit tällätä sivuillesi. Näin sensoreilta säästyy suodatuksen vaiva. Bannerilla käännytät kävijät ja tarjoat heille oivan tavan raportoida väärät mielipiteet parilla klikkauksella. Bannerin koodin saat kopioitua kätevästi alla olevasta laatikosta. Tutustu koko Nettisensuuri-juttusarjaan Vastuuvapaus: Kirjatohtori ei ota vastuuta siitä, että tämä menetelmä toimisi aukottomasti tai toimis...

Nury Vittachin fengshui -etsivä

Kuva
Fengshuita dekkariin yhdistettynä? Nide hyppäsi kirjaston hyllyltä silmille ja näytti niin älyvapaalta, että se oli pakko lainata. Nury Vittachin The Feng Shui Detective's Casebook (Chameleon Press, Hong Kong, 2003) on osa dekkarisarjaa, jonka päähenkilönä on fengshui -mestari, herra Wong, ja hänen nuori avustajansa, Joyce. Parivaljakko kiertää Aasiassa sisustamassa luksusasuntoja perinteisten kiinalaisten harmoniaoppien mukaisesti ja selvittää samalla mysteerejä. Kirjassa saavat kyytiä loistoautojen ja arvokalojen varkaat, spämmääjä ja kuntosalimurhaaja. Jokainen luku muodostaa oman tapauksensa ja avautuu tarinoilla kiinalaisesta filosofiasta tai Konfutsen opetuksista.