Vikas Swarup ja Bollywood!

KIrja-arvio: Vikas Swarupin, intialaisen diplomaatin, esikoisromaani Q and A on Bollywood-kirja ryysyistä rikkauksiin.Minkälainen on intialainen Bollywood-kirja? Ryysyistä rikkauksiin näyttävissä kulisseissa ja lennokkaissa juonenkäänteissä? Kannattaa etsiä käsiin Vikas Swarupin, intialaisen diplomaatin, esikoisromaani Q and A.

En itse tarttunut Swarupin kirjaan (Random House, Sydney, 2005. Suomennettu nimellä Tyhjentävä vastaus eli kuka voittaa miljardin) heti nähtyäni sen hyllyssä, sillä takakansiteksti vaikutti pateettiselta: tietokilpailuun osallistunut mies vankilassa huijauksesta epäiltynä, maininnat hyvän ja pahan taistelusta. Ystäväni kuitenkin suositteli kirjaa ja kerran aloitettuani olin ahmaissut sen ennen kuin huomasinkaan.

Haluatko miljonääriksi?

Kirjan pääosassa on Ram Mohammad Thomas, nuori intialainen mies, joka osallistuu Who will Win A Billion -tietokilpailuun (Kaun Banega Crorepati). Tätä Intiassa suosittua kilpailua juontaa karismaattinen näyttelijä Shahrukh Khan. Olen itsekin katsellut show'ta ja kuunnellut laulavaa intianenglannin aksenttia. "Freeze Mr. Computer" Mr. Khan huudahtaa aina ennen kuin pitää dramaattisen tauon ja ilmoittaa oikean vastauksen.

Swarupin kirjassa Khanin tilalle on luotu täysin vastakkainen hahmo, Prem Kumar. Mies tekee pilkkaa Ramista, joka on pelkkä oppimaton tarjoilija. Eihän tämä edes tiedä, mikä on Ranskan pääkaupunki. Kuitenkin Ram osaa vastata mitä vaikeampiin kysymyksiin oikein ja voittaa lopulta historiallisen pääpalkinnon. Hänet suljetaan vankilaan petoksesta epäiltynä.

Voodoota ja palkkamurhia

Romaanin rakenne on näppärä. Juoni etenee kilpailukysymysten mukaan, joista kukin vie takaumaan Ramin menneisyydestä. Orpokodista ja katolisen papin hoivista siirrytään vakoojien, näyttelijöiden, prostituoitujen ja palkkamurhaajien maailmaan. Kirjava tarina sisältää mausteita kuin intialainen ruoka konsanaan: pedofiliaa, voodoota, huumeita, sadomasokismia.

Synkistä aiheistaan huolimatta kirja on positiivinen ja henkii lämpöä. Tunnelman rikkoo ainoastaan materialistinen lopetus. Tälle tarinalle olisi voinut kuvitella Coelhon Alkemistin kaltaisen lopun, jossa päähenkilö kauan onneaan etsittyään toteaa, että aarre on siellä missä sydänkin: "Your treasure is where your heart is". Ram sen sijaan kulkee sananmukaisesti ryysyistä rikkauksiin. Sanomaa ei tosin ole vaikea sovittaa intialaiseen, äärimmäisen hierarkkiseen yhteiskuntaan, jossa rahalla saa valtaa. Kuten Ram toteaa: "Dreams have power only over your own mind. But with money you can have power over minds of others."

Swarupin tyyli on kevyt ja mukaansatempaava, mutta sitä rikkovat paikoin alleviivaukset. Päähenkilö ottaa kantaa juonen käänteisiin kutsumalla sitä esimerkiksi tragediaksi: "Now this I call a real tragedy". Kerran tämän antaisi anteeksi, mutta kun seuraavaa juonenkäännettä luonnehditaan jo draaman huippukohdaksi ja seuraavaa farssiksi, alkavat muistutukset olla hieman liikaa. Toisaalta, onhan ylidramaattisuus olennainen osa Bollywoodia. Kaikkine mausteineen se lämmittää sisuksia mukavasti kuin tulinen curry tai thali.

Asiasanat: Bollywood, Vikas Swarup, Q & A, Who Will Win A Billion, Tyhjentävä vastaus eli kuka voittaa miljardin, tietokilpailu, oikea vastaus, Intia.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

About Päivi Kannisto

Elämäni nomadina

Tuoreimmat kuulumiset

Noituminen | Päde kirjallisuudella

Oikeat vastaukset maailman vaikeimpiin kysymyksiin

Kuinka minusta tuli postikorttikirjailija?

Elokuva Chinese Box

Lapsiporno | Nettisensuuri