Parhaat matkakirjat

Kirja-arvio kahdesta matkakirjasta: Molvanîa (Jet Lagin ) ja Hokkaido Highway Blues (Will Fergusonin).

This blog entry is also available in English.

Matkakirjoissa kaksi suosikkiani ylitse muiden ovat Jet Lagin Molvanîa ja Will Fergusonin Hokkaido Highway Blues. Toinen on perinteinen matkakirja, toinen lajin parodia. Molemmat yhtä hersyviä.

Molvanîa on opaskirjojen erinomainen parodia. Se kertoo kuvitteellisesta maasta. Molvanîa on kirjan kuvaksen mukaan "country untouched by modern dentistry" eli maa, jota moderni hammaslääketiede ei ole pilannut. Se sijaitsee tietysti hyljeksityssä Itä-Euroopassa. Mantereen kolkka on mitä parhain alusta erilaisille myyttisille tarinoille, kuten Jet Lag tai vaikkapa Malcolm Bradbury Vaihtokursseillaan osoittavat. Tästä on vaikea laittaa paremmaksi.

Kanadalaisen Will Fergusonin kirja on perinteisempi, niin sanotusti oikea matkakirja. Ferguson liftaa Japanin halki kirsikanpuiden kukintaa seuraten. Kirjassa viehättää Fergusonin itseironia. Hän on japanilaisille vain yksi gaijin-san, muukalainen, joka hauskuuttaa näitä tolkuttomalla typeryydellään ja kömpelyydellään. Yksi japanilaisten kuskien useimmin toistamista, hihityksen säestämistä kysymyksistä sankarille on: "Pystytkö syömään japanilaista ruokaa?" Lisäksi kaikki varoittavat, etteivät japanilaiset ota liftareita kyytiin. Fergusonin matka etenee kuitenkin sujuvasti sekä tien päällä että kirjan sivuilla.

Asiasanat: Will Ferguson, Hokkaido Highway Blues, Molvania, matkakirja, parodia, Japani, Kanada, gaijin-san, muukalainen.

Viikon suosituimmat

Trilogia Le grand cahier on kulttuuriskandaali | Agota Kristof

Kielitoimisto suosittaa lyhiksiä ja pyöröraikastinta

About Päivi Kannisto

Sisäkuvia | Woody Allen

Kirja-arvio: Oikeus nautintoon (Plateformen) | Michel Houellebecq

Nury Vittachin fengshui -etsivä

Kirja-arvio: Häpeäpaalu | J.M. Coetzee

Superrikkaat ja rutiköyhät

Sivutilaa myytävänä | Kirjallisuus ja tuotesijoittelu